В Україні знайшли заміну суду при розлученнях та справах про спадщину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні знайшли заміну суду при розлученнях та справах про спадщину

Особисті фінанси
2647
На цьому тижні в парламенті можуть розглянути законопроект про медіацію. Якщо його приймуть, то наші суди можуть значно розвантажитися, адже частина суперечок просто не дійде до позовів – сторони спробують домовитися заздалегідь. Допомагати знайти спільну мову сперечальникам будуть медіатори – як правило, це юристи і психологи.
У парламенті зараз вже три варіанти документа. «До зали планують внести всі варіанти проектів, щоб об’єднати їх в один. Правда, поки не знаю, чи вдасться це зробити», – сказала нам автор одного з варіантів, депутат «Самопомочі» Олена Сотник. За її словами, введення медіаторів дозволить серйозно розвантажити наші суди.
«До того ж це буде менш затратно, ніж наймати адвокатів, а також допоможе іноземцям та іноземним компаніям вирішувати спірні питання ефективніше і швидше, ніж в судах», – каже Сотник.
Депутати хочуть, щоб ще до винесення рішення судом сторони могли домовитися і знайти компроміс. Причому допомагати їм в цьому повинні спеціально підготовлені люди – медіатори. Вони будуть переконувати сторони не ставати в позу, а врахувати інтереси і прийняти зручне для всіх рішення. Природно, їх послуги повинні будуть щедро оплачуватися.
Адвокат Ростислав Кравець говорить, що у нього вже є сертифікат медіатора. Для цього він закінчив спеціальні курси, які обійшлися йому в $1 тис. «Багато юристів вже запаслися цими документами і чекають, коли ж нарешті депутати приймуть закон. Хоча я трохи скептично дивлюся на нього, адже це теж може стати методом затягування суперечок. Поки сторони домовлятимуться, час буде йти. А що робити в цей час, наприклад, кредиторам? Тому потрібно встановити чіткі терміни», – зазначив Кравець.
Він вважає, що такі договори хороші в господарських справах, коли вирішується питання зі спадщиною, в шлюборозлучних процесах, трудових спорах. А за словами екс-судді Подільського району Києва Руслана Роженка, така практика була б вигідна і багатьом фірмам, оскільки судові тяжби можуть відбиватися на їх іміджі. Тому їм краще провести переговори у медіаторів.
Як вказав Роженко, в його практиці були випадки, коли людям краще було б звернутися саме до медіатора. «З кожного боку – як позивача, так і відповідача – по шість представників. Хтось із них не з’явився, суд переноситься, і так до нескінченності. Так що ідея з медіаторами гарна: наприклад, в США до суду йдуть, тільки якщо не прийшли до компромісу у медіатора. Але, боюся, у нас може повторитися історія, як з третейськими судами – нічого не запрацює», – застерігає Роженко.
Самі судді неофіційно розповіли, що у них є десятки справ, які тягнуться не те що роками, а десятиліттями. «Сперечаються через будинки, квартири, машини, аліменти. Кожен встає в позу, у кожного адвокат, який заявляє, що не можна поступатися. Це так втомлює. Адже в результаті отримують зовсім не те, на що претендували. Але витрачені нерви, гроші, і часом всі ці суми значно більше того, що вони отримують», – повідомив один з київських суддів.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас