Нацбанк перегляне обмеження по депозитах після відновлення співпраці з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк перегляне обмеження по депозитах після відновлення співпраці з МВФ

Кредит&Депозит
1814
Національний банк України після відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, крім скасування заборони на репатріацію дивідендів, має намір пом’якшити діючі обмеження на зняття депозитів.
Про це повідомив заступник глави Національного банку України Дмитро Сологуб.
«Крім заборони по дивідендах, ми бачимо, що заборону по депозитах теж потрібно скасовувати або пом’якшувати. Це викликає недовіру до банків. Вкладник з депозитом в 200 тисяч при ліміті в 50 тисяч розуміє, що не так довго забрати ці гроші, але на підсвідомому рівні побоюється, що цей ліміт може бути знову знижений, і не несе гроші в банківську систему. Важливо послати позитивні сигнали після кризи », – сказав Сологуб, відповідаючи на питання про плани регулятора щодо лібералізації валютного ринку після відновлення співпраці з МВФ.
Він зазначив, що проблема адміністративних обмежень в їх значній кількості і різноплановій дії на ринок, в зв’язку з чим універсальних побажань бізнесу щодо скасування тих чи інших обмежень немає.
«Більшості заважає заборона по дивідендах. Але є кілька компаній, які просять не знімати цю заборону, побоюючись, що залишаться без валюти, перерахувавши її акціонерам. Експортерам заважає обов’язковий продаж валютної виручки. Імпортерам заважають правила покупки валюти «Т + 2», – додав Сологуб.
Нагадаємо, Національний банк України продовжив поступову лібералізацію тимчасових антикризових обмежень на валютному ринку, введених в 2014-2015 роки, в тому числі з 11 травня звільнив з обов’язкового продажу валюти, що надходить для здійснення іноземних інвестицій в Україну. Також регулятор скоротив на 1 день термін бронювання уповноваженими банками гривневих коштів для покупки валюти за дорученням клієнтів, і тепер покупка валюти буде можлива на третій операційний день (режим «Т + 2»).
Національний банк анонсував подальше пом’якшення адміністративних обмежень на валютному ринку після відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Зокрема, регулятор заявив про плани скасувати заборону на репатріацію дивідендів за результатами оцінки їх обсягів.
В даний час на ринку продовжує діяти ще ряд обмежень для громадян і бізнесу: зокрема, ліміт видачі гривневої готівки через каси та банкомати в 500 тис. грн в гривні і в еквіваленті 50 тис. грн у валюті на одного клієнта на добу; ліміт покупки готівкової валюти фізособами до еквівалента 6 тис. грн в день; обов’язковий продаж 75% валютної виручки та 90-денний контроль розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами; заборона дострокового погашення кредитів резидентами нерезидентам; заборона повернення інвестицій і перерахування дивідендів іноземним інвесторам; зобов’язання банків погоджувати з НБУ заявки на покупку валюти понад еквівалента 50 тис. доларів США.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас