Гройсман повідомив, яку зарплату він вважає "нормальною" для міністра і держслужбовців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гройсман повідомив, яку зарплату він вважає "нормальною" для міністра і держслужбовців

Казна та Політика
5853
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє про попередню домовленість з міжнародними партнерами про створення прозорого фонду, з якого будуть йти доплати держслужбовцям.
Про це він сказав в інтерв’ю “Українській правді” у відповідь на запитання “При уряді Януковича існувала практика тіньових доплат, коли з партійної каси доплачували чиновникам. Який шлях оберете ви?”.
“Щоб тіньові гроші доплачувати, їх треба десь взяти. Виходить, що вони вже апріорі тіньові, раз з’явилися невідомо звідки. А це закладає величезну бомбу: всі розуміють, що відбувається, і починають красти. Це неприпустимо, тому що це продовжує руйнувати державу “, – сказав Гройсман.
Він нагадав, що “з 1 травня ми впроваджуємо закон про державну службу. Я покладаю надії на цей закон. З одного боку, ми зможемо змінити систему нарахування заробітної плати. З іншого боку у нас є попередня домовленість з нашими міжнародними партнерами про те, що ми зможемо створити прозорий фонд, з якого будемо доплачувати держслужбовцям. Тому що у бюджету не дуже-то великі можливості. Але найголовніше – це побудувати правильну систему управління країною. Коли критерії кількості і якості чиновників взаємопов’язані між собою. І найголовніше, треба переглядати функції управління. У нас же є багато ледарів при владі, які отримують зарплату, не виконуючи ніяких важливих завдань. Виходить, ці гроші забирають у тих, хто реально працює. Потрібно збалансувати це питання”.
У той же час він зазначив, що “механізм ще потрібно розробити”.
При цьому Гройсман додав, що, на його думку, “фінансування може бути комбінованим”.
За словами Прем’єра, “… це буде жест доброї волі з боку наших міжнародних партнерів для того, щоб збільшити якість управління. В приватному секторі зарплати вище, відповідно, якість кадрів там теж вище. У державному секторі з року в рік ситуація тільки погіршувалася. Моя філософія така: ми повинні мати професійну армію чиновників, але вона повинна бути оптимальною – менше, але краще. У них повинні бути чіткі функції і повноваження. По суті, чиновники повинні створювати умови, щоб країна ставала багатшою. Виходячи з цього, їм потрібно платити. Якщо ти їм не заплатиш, то кожен буде мати якесь своє діло. Я не скажу, що висока зарплата це єдина мотивація. Але оклад повинен бути нормальним, таким, який дозволить людині нормально жити”.
На питання “Яку зарплату для міністра ви називаєте “нормальною”? Що, на вашу думку, норма?” Гройсман відповів: “Я можу назвати будь-яку цифру, але ви подивіться на європейські країни. І ви побачите, що там щомісячна зарплата високопоставленого чиновника становить 3 тисячі євро, десь 5 тисяч євро. Депутат Європарламенту взагалі отримує 9 тисяч євро”.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас