Єврокомісія хоче оштрафувати Google на 3 млрд євро, - джерела — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія хоче оштрафувати Google на 3 млрд євро, - джерела

Фондовий ринок
559
Європейська комісія (ЄК) може в червні оголосити про штраф Google на рекордні 3 мільярди євро за порушення антимонопольного законодавства шляхом зловживання компанією домінуючим становищем свого пошукача, повідомляє газета The Telegraph з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією.
Однак остаточна сума ще не узгоджена, а максимально можливий штраф може скласти близько 6,6 мільярда євро – 10% річної виручки від продажів Google. В даний час рекордний штраф за антимонопольними претензіями було накладено на компанію Intel в 2009 році – 1,1 мільярда євро. Відзначається, що ЄК може також заборонити Google продовжувати маніпулювати результатами пошуку на власну користь.
ЄК почала розслідування ще в 2010 році з подачі власників спеціалізованих пошукових сервісів, які звинуватили Google у зловживанні домінуючим становищем пошукача. На думку конкурентів, Google просуває власні сервіси, розміщуючи посилання на них на сторінці з результатами пошуку на більш вигідних позиціях, ніж посилання на сторонні сервіси.
ЄК з квітня 2015 року також ще веде антимонопольне розслідування відносно Google, пов’язане з ОС Android. Метою розслідування є з’ясувати, чи вступала компанія в монополістичні угоди та чи зловживала можливим домінуючим становищем в області операційних систем, додатків і сервісів для смартфонів.
У квітні 2016 року ЄК заявила, що на основі попередніх підсумків розслідування дійшла висновку про те, що Google порушувала антимонопольне законодавство ЄС, вимагаючи від виробників пристроїв встановлювати браузер Chrome і Google Search, перешкоджаючи продажу виробників пристроїв, що працюють на конкуруючих з Android операційних системах і фінансово стимулюючи виробників і операторів, щоб ті ексклюзивно встановлювали Google Search на своїх пристроях.
Тоді ж, у квітні, Google заявила, що готова довести Єврокомісії: операційна система Android сприяє розвитку конкуренції на ринку. Однак пізніше агентство Рейтер з посиланням на свої джерела повідомило, що Google може перестати заперечувати ці претензії з боку Єврокомісії (ЄК), оскільки шанси на досягнення угоди з регулятором занадто низькі.
За матеріалами:
The Telegraph
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас