Працевлаштувати іноземця буде коштувати роботодавцю майже 6 тисяч гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Працевлаштувати іноземця буде коштувати роботодавцю майже 6 тисяч гривень

Особисті фінанси
592
Щорічно роботодавці оформляють від шести до семи тисяч дозволів на працевлаштування іноземців. За кожний такий дозвіл сплачують до Фонду соцстрахування на випадок безробіття чотири мінімальні заробітні плати – майже шість тисяч гривень.
Оформити такий дозвіл не складно. Процедура займає менше місяця.
“У центрі зайнятості за 15 днів до подачі всіх документів роботодавець повинен розмістити вакансії. В основному, така вакансія пишеться “під іноземця”. Потім роботодавець подає власні документи: заяву, статут підприємства, довідку про те, що посада, на яку претендує іноземець, не має доступу до державної таємниці. Додаються документи іноземця: диплом, довідка про несудимість, медична довідка, фотографії. Якщо ніхто з українців на посаду не претендує, то регіональний центр зайнятості надає дозвіл на працевлаштування іноземцю “, – розповів Ілля Довженко, заступник директора Київського обласного центру зайнятості.
Якщо іноземець має диплом університету, який входить до рейтингу сотні кращих вузів світу, він автоматично отримує дозвіл без урахування ситуації на ринку праці. Роботодавцю в такому випадку не потрібно доводити доцільність прийому на роботу такого працівника.
“Органи державної податкової служби зайнятості протягом 7 днів після подачі документів приймають рішення про видачу дозволу. Після отримання дозволу роботодавець протягом 10 робочих днів повинен оплатити передбачені законом страхові внески. Коли такі сплачені, дозвіл видається протягом 3 днів”, – додала Ярослава Загоруйко, юрист компанії “Василь Кисіль і Партнери”.
“В Україні іноземці не можуть призначатися на посади державних службовців, працювати в органах безпеки, бути нотаріусами, адвокатами та суддями”, – зазначила юрист.
Дозвіл на роботу видається до року. Щоб його продовжити, за 20 календарних днів до закінчення терміну роботодавець повинен знову подати документи. Це – заява від підприємця, фотокартки іноземця та довідка про те, що людина не знаходиться в розшуку. Повторно оплачувати дозвіл не потрібно.
Відмовити у наданні дозволу можуть, якщо роботодавець не подав договір або контракт з іноземцем, подав недостовірні дані, якщо іноземця засудили за скоєння злочину або прийняли рішення видворити з країни.
“Роботодавець не повинен оформляти довідку на працевлаштування іноземця, якщо він має посвідку на проживання в Україні, – каже Ілля Довженко. – Також, якщо людина отримала статус біженця або має тимчасовий захист. Не вимагають дозволу журналісти іноземних ЗМІ, професійні спортсмени, артисти, працівники аварійно-рятувальної служби, священики.
“За незаконне влаштування іноземців з роботодавця стягується 20 мінімальних заробітних плат. Це – 29 тисяч гривень”, – зазначила Ярослава Загоруйко.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас