Порошенко пропонує Раді схвалити призначення генпрокурором Луценка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко пропонує Раді схвалити призначення генпрокурором Луценка

Казна та Політика
751
Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді схвалити призначення генеральним прокурором главу фракції “Блок Петра Порошенка” у Верховній Раді Юрія Луценка.
Відповідний проект постанови №4654 “Про надання згоди на призначення Президентом України Ю.В. Луценка на посаду генерального прокурора України” зареєстрований в Раді в четвер.
51-річний Луценко з 1989 до 1996 роки обіймав посаду інженера-технолога, майстра дільниці, начальника техбюро цеху на заводі ім. 60-річчя Жовтня, головного конструктора заводу “Газотрон” в Рівному, заступника голови Рівненської облради, голови комітету економіки Рівненської обладміністрації.
У 1997-1998 роки – заступник голови Міністерства у справах науки і технологій.
З вересня 1998 по квітень 1999 роки – помічник прем’єр-міністра Валерія Пустовойтенка.
Потім Луценко 3 роки працював помічником-консультантом депутата Ради, лідера Соціалістичної партії Олександра Мороза.
Секретар політради Соціалістичної партії в 1996-1998 роках.
Був депутатом Ради від Соцпартії в парламенті 4-го скликання.
Восени 2004 року був в числі безпосередніх організаторів і керівників акції громадянської непокори в Києві, часто виступав перед учасниками мітингу на Майдані Незалежності в Києві.
4 лютого 2005 року призначений на посаду міністра внутрішніх справ, ставши першим в історії України цивільним керівником цього силового відомства.
1 грудня 2006 року був звільнений з посади міністра внутрішніх справ.
Після відставки Луценко оголосив про створення опозиційного громадського руху “Народна самооборона”, слідом за цим послідували організований Генпрокуратурою обшук в квартирі і взяття з нього підписки про невиїзд за підозрою в протизаконній, необґрунтованій роздачі нагородних пістолетів.
18 грудня 2007 знову призначений міністром внутрішніх справ в уряді Юлії Тимошенко.
28 січня 2010 Рада відправила Луценка у відставку, після чого Тимошенко скликала позачергове засідання Кабінету Міністрів, на якому він був призначений першим заступником міністра внутрішніх справ з покладанням на нього виконання обов’язків міністра.
Окружний адміністративний суд Києва призупинив рішення уряду, і Луценко був звільнений після призначення нового керівництва міністерства в березні 2010 року.
26 грудня 2010 року заарештований Генеральною прокуратурою за звинуваченням в розтраті державних коштів в особливо великих розмірах.
Після проведеного слідства 27 лютого 2012 року визнаний винним і засуджений строком на 4 роки з конфіскацією всього належного йому майна.
17 серпня 2012 року Печерським районним судом Києва визнано винним ще в одній кримінальній справі за обвинуваченням у недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів в рамках розслідування отруєння Віктора Ющенка, і засуджений до 2 років обмеження волі.
У квітні 2013 року звільнений з місць позбавлення волі згідно з указом Президента про помилування.
17 червня 2014 року указом Президента №532 / 2014 призначений позаштатним радником Президента.
У 2014 році був обраний головою партії “Блок Петра Порошенка – Солідарність”, головою її фракції в парламенті.
Нагадаємо, Верховна Рада дозволила призначати генеральним прокурором кандидата без юридичної освіти і досвіду роботи в прокуратурі.
Луценко задекларував 76 406 гривень доходів в 2015 році, а його сім’я – 3 млн гривень доходів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас