Швидкі й всеосяжні реформи ефективніші від поступових, – Бальцерович — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швидкі й всеосяжні реформи ефективніші від поступових, – Бальцерович

Казна та Політика
1183
Рішучі і всеохоплюючі реформи є більш ефективними, ніж поступові, вважає співголова Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні Лєшек Бальцерович.
“Однією з поганих порад є рекомендація поступовості і відстрочки. Країни, які були цьому раді, заплатили дуже високу суспільну ціну, вони прийшли до нижчого доходу на душу населення, ніж наприклад, Польща чи країни Балтії, які не витрачали часу. …Відстрочка своєчасних рішень може призвести до нових проблем, таких як “капіталізм для своїх”, що вже потребує інших підходів для їх вирішення”, – сказав він.
Іншою хибною точкою зору, за словами Л.Бальцеровича, є відстрочка лібералізації заради побудови кращих державних інститутів влади.
“Ви не можете побудувати кращі інститути, якщо ви не провели лібералізацію і не стабілізували економіку. Емпіричні дані підтверджують, що країни, які провели масштабну лібералізацію і стабілізацію, досягли найкращих результатів у побудові державних інститутів влади”, – зазначив він.
Не менш важливим, за його словами, є реформістська риторика.
“Мова може бути деструктивною, особливо вирази типу “шокова терапія” і подібні. Популісти дуже часто вдаються до них для того, щоб залякати людей. Це спостерігалося як у Польщі, так і Україні… Необхідно говорити про те, як швидко ти рухаєшся, на якому фронті, який план дій. Якщо ти достатньо рішучий, ти зможеш дерегулювати і стабілізувати економіку за кілька місяців, оскільки все це стосується зняття обмежень. Але не можна денаціоналізувати економіку за кілька місяців, для цього потрібні роки, і вислів “шокова” денаціоналізація виглядає дивним”, – пояснив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас