Українцям пообіцяли обвал цін на молоко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям пообіцяли обвал цін на молоко

Аграрний ринок
1966
У травні на українців чекає різкий обвал цін на молоко. Продукт одразу подешевшає на 15-20%.
Про це свідчать прогнози продовольчого підрозділу ООНFAO.
Головними причинами зниження цін експерти називають втрату Україною експортних ринків, в першу чергу, російського, а також зниження світових молочних котирувань.
Причому, прогноз експорту молокопродуктів на цей рік для України знову знижений. Очікується, що з країни буде вивезено на 400 тис. т менше ніж у минулому році. В результаті до кінця 2016 року ринок буде перенасичений сировиною на 500 тис. літрів.
Негативні тенденції прогнозують і галузі переробки. За прогнозами аналітиків, її обсяги скоротяться в нинішньому сезоні на 8%. Виробництво сирів зменшиться на 13%, масла – на 9%, сухого молока – на 7%, продукції з незбираного молока – на 5%.
Також очікуються зміни і в структурі сировини: частка молока з приватних подвір’їв повинна знизитися на 20-22%, але від великих господарств зросте лише на 1-2%.
У той же час через зниження цін внутрішнє споживання молокопродуктів має зрости на 3%, а обсяги імпорту скоротяться на третину, що трохи знизить напруження конкурентної боротьби в роздробі.
Проте, згідно з прогнозами аналітиків FAO, щоб вийти на торішні результати, українським молочників потрібно підвищити ефективність виробництва хоча б на 5-7%.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас