У Гонтаревої пояснили, чому прискорилася інфляція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Гонтаревої пояснили, чому прискорилася інфляція

Казна та Політика
1436
Основну частину зростання цін в квітні в порівнянні з березнем зумовило скасування знижки на природний газ для населення, яка діяла до 31 березня включно, говориться в коментарі на сайті регулятора
Згідно з повідомленням, зростання цін по категорії «природний газ» в квітні склало 48,4%, що зумовило найбільший внесок в місячну інфляцію. Також на рівень інфляції в квітні вплинуло подорожчання алкогольних напоїв, тютюнових виробів і палива, що в цілому відповідало очікуванням НБУ. При цьому регулятор зазначає, що зростання інфляції стримувалося очікуваним зниженням цін на продукти харчування.
НБУ підкреслює, що інфляційна мета НБУ на кінець 2016 (12% +/- 3 п.п.) залишається досяжною. При цьому за рахунок високого внеску від скасування знижки на газ в квітні і недавно оголошених урядом високих темпів зростання тарифів на опалення і гарячу воду очікується більш значний внесок адміністративно-регульованої компоненти інфляції. У той же час, НБУ очікує, що цей внесок може бути компенсований більш тривалою, ніж закладено в поточний прогноз, дією факторів пропозиції.
Регулятор відзначив, що приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня вже в цьому році полегшить завдання НБУ по досягненню інфляційної мети в 2017 році (8% +/- 2 п.п.).
Інфляція в Україні в квітні 2016 року порівняно з попереднім місяцем, березнем 2016 року, прискорилася до 3,5% з 1%, зафіксованого в березні до лютого. У річному вираженні, до квітня 2015 року, інфляція в квітні 2016 року сповільнилася до 9,8% з 20,9%, зафіксованих місяцем раніше. З початку року, в січні-квітні, споживчі ціни в Україні зросли на 5,1%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас