Експерт: Якщо не змінити монетарну політику НБУ, криза буде такою ж важкою, як попередня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Якщо не змінити монетарну політику НБУ, криза буде такою ж важкою, як попередня

Казна та Політика
1158
Стратегія розвитку банківської системи ставить завдання кардинально переглянути фінансово-промислову політику України, а якщо далі слідувати тому курсу, яким зараз йде Національний банк, спрямованому на “стиснення” грошової маси, то таким чином ми наближаємо наступну кризу, яка буде не менш важкою, ніж 2 роки тому.
Таку думку висловив провідний науковий співробітник Академії фінансового управління, екс-керівник декількох банків і управління НБУ Анатолій Дробязко.
За його словами, якщо Україна таки збирається “стати на ноги”, потрібно проводити свою власну національну монетарну політику.
“Ті фахівці, які об’єдналися для розробки розвитку банківської системи України, а це – вчені з 16 провідних профільних інститутів і практики з банківських об’єднань, їхня думка просто не затребувана владою. Чиновники більше хочуть чути іноземних радників, ніж українських. Ми ж спробуємо донести до якомога ширшої аудиторії, що реально відбувається, як у банківській сфері, так і в економіці. І при цьому – представити шляхи виходу з нинішньої складної ситуації. Тим більше, що підписані в останні роки різні договори з СОТ, МВФ та іншими структурами, далеко не завжди відповідають нашим національним інтересам”, – вважає Дробязко.
Сильною стороною даного проекту експерт вважає залучення досить широкого кола професіоналів, які висловлюють ідеї, які можна реалізовувати, і вони будуть корисні як для профільного ринку, так і всієї економіки. На думку Дробязка, якщо уряд і НБУ прислухаються до рекомендацій розробників Стратегії, виграють всі.
“Зараз ми опинилися в такій ситуації, що промисловість і сільське господарство слабкі, а часто і взагалі не користуються банківськими кредитами для розвитку виробництва. Тобто, банки не виконують свою роль перерозподільник національних багатств на користь представників національної економіки. Цей процес треба повертати назад у банківську систему. Треба повертати довіру через створення єдиного реєстру позичальників і багатьох інших інструментів та інститутів. Це і є одним з основних завдань при розробці Стратегії”, – вважає Анатолій Дробязко.
За словами експерта, наше суспільство зараз перебуває в ситуації, коли необхідно кардинально переглянути фінансово-промислову політику.
Як повідомлялося раніше, комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності презентував Стратегію розвитку банківської системи України на 2016-2020 роки. Ця стратегія передбачає подолання існуючої кризи, стабільність гривні та банківської системи, підвищення довіри до регулятора, а також економічне зростання.
Серед пріоритетів стратегії розвитку банківської системи на найближчі 4 роки: зміна монетарної політики в бік сприяння економічному зростанню, перетворення держбанків в інструменти економічного розвитку, зміна структури економіки і стимулювання експорту технологічних товарів і просунутих послуг, залучення іноземного капіталу в рамках національної економічної політики, підвищення ефективності використання міжнародної допомоги.
Цілі стратегії: підвищення якості політики Національного банку, довіри до регулятора, банківської системи та гривні, розвиток конкурентного ринку банківських послуг і стимулювання кредитування реального сектора економіки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас