Ціни на літо: Які продукти можуть подешевшати (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на літо: Які продукти можуть подешевшати (інфографіка)

Особисті фінанси
1768
Незважаючи на кризу, інфляцію і нестабільний курс долара, ціни на деякі продукти тішать зниженням.
Згідно з даними Держкомстату, з початку року на нашому столі подешевшали яйця, картопля, рис, сало, цукор, капуста, цибуля. А от хліб, гречка, сметана, вершкове масло і соняшникова олія, сир, буряк подорожчали.
Окремі товари змінилися в ціні не на 1-2 грн, а навіть на 10 грн і більше (див. інфографіку). Журналісти з’ясували, як цього літа зміняться ціни на товари.
ЩО ПОЧІМ. З січня по квітень багато товарів подорожчали незначно. У цей список, наприклад, увійшли куряче м’ясо, житній хліб, молоко. Таке зростання цін пояснюється невисокою інфляцією (1,5% в I кварталі). А от подорожчання сиру, сметани, вершкового масла відбулося через збільшення вартості сировини, упаковки, інших витратних матеріалів. “Якщо ціни на молочку можна утримувати, оскільки це популярний товар, йогурти, сметана дорожчають, адже, наприклад, в рамках переходу на євростандарти виробники закуповують молоко у перевірених фермерів, а не у звичайного населення. Зросла в ціні і упаковка”, — пояснив менеджер оптової мережі Ольга Даниленко.
Разом з тим до літа трохи подешевшали овочі — це традиційно пов’язано з розпродажами старих запасів, уточнює керівник аналітдепартаменту агентства “ААА” Марія Колесник, адже скоро з’явиться новий урожай, тож картопля, морква, цибуля будуть падати в ціні до осені. “А ось різке, в два рази, падіння цін на яйця сталося через зниження експортних оборотів і збільшення обсягів цього товару на внутрішньому ринку”, — говорить Колесник.
Крім зниження вартості овочів (ціна на кіло картоплі до осені впаде до 2-3 грн), експерти прогнозують, що влітку подешевшають м’ясо, молоко, але незначно — на 2-5%, або 1-2 грн. “Влітку дешевшають корми, худобу виганяють на пасовища. Це допомагає знизити вартість вітчизняного м’яса та молока”, — зазначає Колесник. Крім того, експерти кажуть, що влітку будуть стабільні ціни на хліб і яйця, а крупи можуть знизитися в ціні, оскільки до осені очікується гарний урожай кукурудзи, ячменю, пшениці.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас