Одна з найбільших інвесткомпаній України заплатить $4,2 млн за зняття звинувачень у шахрайстві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одна з найбільших інвесткомпаній України заплатить $4,2 млн за зняття звинувачень у шахрайстві

Кримінал
772
Український трейдер Олександр Макаров погодився заплатити $ 80 тис. для врегулювання претензій американської Комісії з цінних паперів і бірж (SEC), яка звинуватила ряд учасників ринку в здійсненні операцій з використанням видобутої хакерами непублічної корпоративної інформації.
Відповідно до прес-релізу американського регулятора, відповідну угоду SEC уклала з Макаровим 4 травня 2016 року, вона ще має бути схвалена судом.
Крім цього, в документі повідомляється, що раніше аналогічна угода була укладена з українською інвесткомпанією “Джаспен Кепітал Партнерс” (Jaspen Capital Partnerts) і її керівником Андрієм Супранонком, які погодилися відшкодувати $ 30 млн, української Concorde Bermuda Ltd. (Пов’язана з групою “Конкорд Капітал” – Ред.) – $ 4,2 млн, французької Guibor S. A. – $ 4,2 млн, французької Omega 26 Investments Ltd. – $ 3,72 млн, російськими Copperstone Alpha Fund, Copperstone Capital, Intertrade Pacific S. A., Ocean Prime, Inc. і трейдером Давидом Армаряном – всього $ 10 млн.
Таким чином, SEC у зазначеній справі вдалося відшкодувати всього близько $ 52 млн.
Крім того, Комісія в березні 2016 року, подала в суд проти ще дев’яти обвинувачених, які отримали $ 19,5 млн незаконного доходу. SEC має намір продовжити судову справу проти решти обвинувачених.
Як повідомлялося, SEC в серпні 2015 року порушила справу за фактом шахрайства відносно ряду профучасників фондового ринку. Згідно з позовом регулятора, в список підозрюваних в тому числі увійшли дві київські інвесткомпанії Concorde Bermuda, Jaspen Capital Partners, а також Олександр Єременко, Олександр Макаров, Андрій Супранонок (володіє 30% в Jaspen Capital Partners), Іван Турчинов, Неля Дубова, Владислав Халупський.
Як повідомляється в позові, обвинувачені реалізували міжнародну шахрайську схему, зламуючи сервери як мінімум двох новинних служб і отримуючи нечесним шляхом конфіденційну фінансову інформацію про компанії, які торгуються на біржах, з неопублікованих прес-релізів. Потім зловмисники використовували отриману інформацію при торгівлі цінними паперами і таким чином отримали близько $100 млн незаконного доходу.
А. Макаров (раніше працював в “Фенікс Капіталі”) у зазначеній шахрайську схему отримав близько $ 80 тис. незаконного доходу. Його угоди часто проходили в однаковий час по відношенню тим же цінних паперів і через той же IP-адресу, що і компанії Concorde Bermuda.
Щодо інвесткомпанії Concorde Bermuda зазначено, що вона також була підключена до шахрайської схеми, в результаті отримала $ 3,6 млн нечесного прибутку. Крім того, компанія переводила гроші Jaspen Capital Partners.
Супранонок є CEO інвесткомпанії Jaspen Capital Partners, володіє 30% її акцій.
Крім того, згідно з позовом комісії, він також раніше очолював продажі в інвесткомпанії “Фенікс Капітал”, де працював і Макаров.
За допомогою шахрайської схеми в результаті торгів через рахунки Супранонок і Jaspen Capital Partners нечесним шляхом отримано близько $ 25 млн доходу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас