Екс-заступник міністра фінансів розповів, як і кому продадуть держбанки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-заступник міністра фінансів розповів, як і кому продадуть держбанки

Кредит&Депозит
2148
Артем Шевальов, який нещодавно написав заяву про звільнення з посади заступника міністра фінансів, розповів про те, що Європейський банк реконструкції і розвитку готується до покупки державного Ощадбанку.
“Є чітка позиція, в принципі, по всіх банках – держава повинна виходити з банківського сектора. Це моя позиція, і багато в уряді її поділяють. Процес повинен бути адекватним, ніхто не збирається все продати одним махом”, – сказав Шевальов.
Згідно зі стратегією розвитку держбанків, Укргазбанк повинен бути проданий кінця 2017 року, а Ощадбанк і Укрексімбанк – не менше 20% до середини 2018 роду.
У той же час про приватизацію частини Ощадбанку і Укрексімбанку потрібно окреме рішення Кабміну і підтримка Верховної Ради. Зараз деталі процедури ще обговорюються на рівні загальної наміру.
У меморандумі МВФ в блоці, що стосується держбанків, конкретно прописано, що Україна бере на себе зобов’язання прийти до часткової приватизації Ощадбанку та Укрексімбанку. “Спочатку йшлося про приватизацію міжнародними фінансовими організаціями. Пізніше з’явилося формулювання “інституційні інвестори” – а це дуже широке поняття”, – попереджає Шевальов.
“У цій ситуації важливо, щоб міжнародні організації не відступили. ЄБРР вже зараз, через місяць-півтора, заходить в Ощадбанк на due diligence, не з метою приватизації, а з метою почати відносини з Ощад, провести першу операцію (швидше за все, це буде TFP – trade facilitation programme, вони вже ведуть її з Укрексімом багато років). Логіка така: ми повинні спочатку спробувати попрацювати з ними “, – розповів екс-заступник міністра.
За словами Шевальова, зараз готується тристоронній меморандум між ЄБРР, Укрексімом і Ощад, і він буде “заточений” під перспективу приватизації. “ЄБРР ніколи не заходить більше ніж на 25%, але в разі Ощадбанку це повинна бути суттєва частка. У стратегії ми прописали приватизацію не менше 20%, але якщо це буде 20% ЄБРР, ще 20% захоче купити Міжнародна фінансова корпорація, і ще 10% – Кредитна установа Німеччини, то ми не будемо проти “, – розповів він.
З Укрексімом загальний підхід буде таким же. Due diligence там робити не потрібно, тому що ЄБРР з ним давно працює, але на сьогоднішній день динаміка більш активна в діалозі з Ощадбанком, каже Шевальов.
Нагадаємо, Мінфін оприлюднив стратегію розвитку держбанків в лютому 2016 року. Згідно зі стратегією, після продажу по 20% акцій системоутворюючих Ощадбанку і Укрексімбанку до середини 2018 року розглядатиметься питання їх повної приватизації в довгостроковій перспективі. З несистемоутворюючих банків лише Укргазбанк буде проданий в 2017 році, інші держбанки – в 2016 році.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас