Київрада має намір створити комісію для з'ясування обставин приведення до неплатоспроможності банку "Хрещатик" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київрада має намір створити комісію для з'ясування обставин приведення до неплатоспроможності банку "Хрещатик"

Кредит&Депозит
202
Постійна комісія Київської міської ради (Київради) з питань регламенту і депутатської етики підтримала проект рішення про створення тимчасової контрольної комісії з питань перевірки обставин, які привели до віднесення банку “Хрещатик” до категорії неплатоспроможних, повідомляється в прес-релізі Київради.
“Тимчасова контрольна комісія перевірить обставини, які призвели до неплатоспроможності банку “Хрещатик”, а також дії і бездіяльність службових осіб департаменту фінансів та департаменту комунальної власності виконавчого органу Київради (Київської міськдержадміністрації)”, – наголошується в повідомленні.
Комісію очолить депутат фракції “Об’єднання” Самопоміч “Олексій Руденко, до її складу увійдуть представники всіх фракцій Київради.
Як повідомлялося, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) продовжив термін тимчасової адміністрації в неплатоспроможного банку “Хрещатик” (Київ) на один місяць – з 5 травня до 4 червня 2016 року включно.
НБУ увечері 5 квітня оголосив про визнання неплатоспроможним банку “Хрещатик” і передачі його ФГВФО під тимчасову адміністрацію.
Вкладниками банку є 308 тис. фізичних осіб, 98,7% з них отримають в повному обсязі відшкодування гарантованої суми (до 200 тис. грн). Загальна сума до відшкодування становить 2,8 млрд грн.
Основною причиною неплатоспроможності банку НБУ і київська влада назвали небажання інших акціонерів вкладати в його докапіталізацію, загальні потреби в якій НБУ за підсумками стрес-тестів оцінив в 1,25 млрд грн до червня 2017 року, в тому числі 600 млн грн – до 1 травня поточного року.
Крім того, Нацбанк направив до правоохоронних органів лист з викладеними відомостями, які можуть свідчити про організовану злочинну діяльність в банку “Хрещатик”.
НБУ зазначив, що проблеми в банку активізувалися після того, як в кінці березня – початку квітня юридичні особи здійснили операції з поточної діяльності, в тому числі переказ коштів на свої рахунки в інші банки на загальну суму 840 млн грн. Крім того, 4 квітня були встановлені факти здійснення банком у вихідні дні операцій по “дробленню” коштів юрособами з подальшим перерахуванням на поточні рахунки фізичних осіб на загальну суму 23 млн грн.
Згідно з останньою структурі власності банку, його найбільшими співвласниками виступають Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) і Київська міськдержадміністрація (25%).
А. Іванов є молодшим партнером “Київської інвестиційної групи”, М.Солдатенко – екс-співвласник “Запоріжсталі”, міноритарний акціонер Індустріалбанку.
Банк “Хрещатик” заснований в 1993 році. За розміром загальних активів на 1 жовтня 2015 року (10,09 млрд грн) займав 18-е місце серед 123 українських банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас