НКРЕКУ збільшила інвестпрограму "Енергоатому" на 2016 року на третину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЕКУ збільшила інвестпрограму "Енергоатому" на 2016 року на третину

Енергетика
177
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) збільшила інвестиційну програму держпідприємства “НАЕК” Енергоатом “на 2016 року на 33,3% – з 3 млрд 993,371 млн грн до 5 млрд 201,841 млн грн (без ПДВ).
Відповідне рішення закріплене постановою НКРЕКУ №665 від 26 квітня 2016 року, текст якого оприлюднено на сайті комісії.
Джерелом фінансування інвестпрограми є кредитні кошти на 2 млрд 170,286 млн грн.
Як повідомлялося, НКРЕКУ з 1 травня 2016 року збільшила тариф держпідприємству “НАЕК” Енергоатом “на відпуск електроенергії на 8,4% – з 41,9 коп. До 45,42 коп. / КВт-год (без ПДВ).
Комісія, зокрема, врахувала в тарифі кошти на будівництво бризкальних басейнів на Південно-Українській АЕС і часткове фінансування комплексної програми підвищення безпеки енергоблоків українських АЕС.
У той же час, як і раніше, комісія не враховує в тарифі кошти на спорудження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).
Раніше президент НАЕК “Енергоатом” Юрій Недашковський відзначав, що для реалізації проекту, за попередніми оцінками, компанії необхідно інвестувати $ 78 млн протягом трьох років – ці кошти окупляться менш, ніж за рік за рахунок економії на вивезенні відпрацьованого палива в РФ.
“У нас є затверджене вже багато років тому Кабміном техніко-економічне обґрунтування, де вказана вартість проекту в 3,3 млрд грн – це в цінах 2007-2008 років. Звичайно, вартість змінилася, але нехай би включили ці кошти в тариф, а потім б вже переглянули. Вони (НКРЕКУ – ІФ) зобов’язані це зробити, але не роблять “, – сказав він.
В цілому вартість першої пускової черги ЦСВЯП становить близько $ 300 млн, з них $ 78 млн – це інвестиційна складова у вигляді плати за розробку технології та ліцензування, а решта суми – вартість контейнерів для зберігання ВЯП. Вартість одного контейнера з урахуванням експлуатаційних витрат на 100 років становить $ 2,2 млн, в той час як зберігання аналогічного обсягу ВЯП в РФ обходиться в $ 15 млн.
“Енергоатом” є оператором всіх діючих АЕС України. Експлуатує Запорізьку, Південно-Українську, Рівненську і Хмельницьку станції, оснащені водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.
НКРЕКУ здійснює державне регулювання діяльності суб’єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачання, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробки та захоронення побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас