Ярославський купив Харківський тракторний завод — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ярославський купив Харківський тракторний завод

Фондовий ринок
2269
Президент і власник групи компаній Олександр Ярославський за пропозицією австрійського бізнесмена Зігфріда Вольфа, інвестора ПАТ “Харківський тракторний завод” 27 квітня придбав контрольний пакет акцій цього підприємства, повідомляє прес-служба DCH.
“Партнерство з О.Ярославський дозволить надати розвитку заводу новий імпульс. Ми давно знайомі, я знаю його як людину слова, про який дуже добре відгукуються всі бізнес-партнери – в тому числі іноземні. Саме тому, коли виникла загроза для моїх інвестицій в Україну , я звернувся до нього з пропозицією знову стати акціонером ХТЗ “, – наводяться в прес-релізі слова З.Вольфа з поширеної його прес-службою офіційної заяви.
За словами Ярославського, що приводяться прес-службою в тій ситуації, в якій опинився завод, його необхідно терміново рятувати.
“Не можна допустити, щоб підприємство з таким потенціалом загинуло. Тим більше, що від його стабільності залежить благополуччя майже 10 тисяч харків’ян (працівників заводу з сім’ями) і ще близько 100 тис. Працівників підприємств-суміжників по всій Україні. Тому міжнародний консорціум, який ми зараз створили, буде працювати для досягнення двох ключових цілей – відродження виробництва і повернення ХТЗ на міжнародний рівень “, – зазначив він.
В даний час йде процес фіналізації угоди за підсумками що відбувся сьогодні в Харкові зборів акціонерів.
З.Вольф, колишній глава Magna International, в даний час є головою ради директорів російського ВАТГАЗ” і головою ради директорів ВАТ “Російські машини”. Входить до складу Рад директорів низки великих міжнародних компаній: Continental AG, MIBA AG, Schaeffler AG.
“Група “ГАЗ”, підконтрольна голові і власнику групи “Базел” Олегу Дерипасці, була стратегічним партнером ХТЗ з лютого 2007 року, а до цього заводом володіла” група УкрСиббанку “(в даний час компанія DCH) Ярославського.
За словами З.Вольфа, що приводиться його прес-службою, його рішення було прийнято на тлі неспокійної ситуації на заводі, яка “виглядає як спроба незаконного захоплення”.
“Я не бачу можливості для колись успішного підприємства, щоб зберегти реалізацію своєї стратегії, якщо анти-ХТЗ кампанія триває. Я не виключаю можливість залучення міжнародних інститутів і адвокатів, щоб захистити мої інвестиції. Це може привести до серйозних санкцій щодо тих, хто стоїть за рейдерською атакою і використовує ім’я України як прикриття “, – зазначає З.Вольф.
Як повідомлялося, в 10 березня поточного року за рішенням наглядової ради ПАТ посаду гендиректора ХТЗ зайняв Андрій Коваль, який керував заводом в 2006-2007 рр.
ХТЗ, заснований в 1930 році, в даний час випускає десятки моделей тракторів і спецтехніки, призначених для робіт в сільському і комунальному господарствах, будівництві.
Основний товарний асортимент ХТЗ представлений малими тракторами потужністю 35 л / с, а також великими колісними і гусеничними тракторами потужністю 150-280 л / с.
За попередніми даними, чистий прибуток ХТЗ в 2015 році скоротилася в 10 разів (у 2014 році цей показник склав 445 млн грн).
У минулому році ХТЗ неодноразово пікетували громадські активісти з вимогою націоналізації заводу.
Як повідомлялося, за підсумками першого півріччя 2016 року завод очікує значного падіння обсягів продажів у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року в зв’язку з неможливістю збуту продукції в Росію, в тому числі з-за введення РФ ввізного мита на трактори (в рамках скасування режиму вільної торгівлі – ред.) і утилізаційного збору на сільгосптехніку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас