Рік Насірова. Перший рік головного податківця на посаді близький до того, щоб стати останнім — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рік Насірова. Перший рік головного податківця на посаді близький до того, щоб стати останнім

Казна та Політика
680
Невдоволений бізнес, небажання чистити відомство, відсутність реформ та скандали з квартирами і чартерами – такими були перші 365 днів Романа Насірова, які збігають 5 травня. 11 травня парламентарі планують порушити питання про його неефективність
«Я переконаний, що у найближчі тиждень-два керівництво Державної фіскальної служби буде звільнено. Вчора в закритому режимі під керівництвом представника нашої фракції Ніни Южаніної пройшло засідання комітету з митної і податкової політики. Були обговорені зловживання на митниці. За оцінками окремих експертів, до 100 млрд грн недоотримує український бюджет через зловживання», – заявив 22 квітня в ефірі Шустер Live депутат від БПП Іван Вінник.
Цю інформацію у розмові з НВ підтвердив депутат від Самопомочі Андрій Журжій, який також входить в парламентський Комітет з питань податкової та митної політики. За його словами, на засіданні 11 травня нардепи хочуть поставити в порядок денний заслуховування звіту щодо результатів роботи Насірова та голови Податкової міліції Сергія Білана та ініціювати розслідування їх діяльності. «Ми пропонуємо визнати їх роботу незадовільною та звернутися до уряду з вимогою розпочати службове розслідування», – сказав Журжій.
В цілому процедура призначення і звільнення голови ДФС не стосується народних обранців – це справа міністра фінансів і прем’єр-міністра, і ініціювати відставку Насірова безпосередньо нардепи не можуть. «Він – людина президента, і питання його звільнення – це питання домовленостей Гройсмана з Порошенком», – каже в коментарі НВ член Громадської ради при ДФС Сергій Доротич.
Сама історія створення і роботи громадської ради при ДФС, в яку входить 132 людини, за його словами, показова. За рік роботи на посаді Насіров прийшов на засідання ради лише раз, а запити її членів ним ігнорувалися. Доротич нарахував понад 70 таких звернень, лише по 20 з них були отримані «відписки». «Запити щодо роботи митниці, обшуків підприємців, безпідставних штрафів були проігноровані», – розповідає Доротич.
Змін не сталося
Про те, що з-поміж чималої кількості контролюючих органів ДФС лишається службою, що викликає найбільше нарікань, свідчить статистика звернень бізнесменів до офісу бізнес-омбудсмена. За травень-грудень 2015 року офіс, який очолив литовець Альгірдас Шемета, отримав загалом 585 скарг від бізнесу, 211 з яких стосувалися податкових питань. Це 43% від усіх заяв. Скаржаться на повернення ПДВ, реєстрацію платників ПДВ, неправомірні перевірки бізнесу. «В цій сфері пану Насірову дуже серйозно доведеться попрацювати з реформами», заявив минулим літом на засіданні Кабміну Шемета. Насіров тоді знизував плечима і визнавав, що працювати справді є над чим.
В коментарях бізнесмени визнають, що тиск податківців на бізнес зменшився. Втім пояснюють це радше анархією, що панує в органах, а не реальною зміною людей і процесів. Зникли системні «наїзди», проте такі факти все ще мають місце, і судячи з того, що історії про гучні перевірки бізнесу закінчуються тихо і без наслідків, вирішують їх старими методами – «домовилися».
«Те, що режим не змінився, видно з постійних виїмок [документів] і маски-шоу: вони відбуваються, а потім усім все повертають, і всі задоволені. Отже, якщо виїмка була законною — значить, бізнес відкупився, а якщо незаконною — то хтось (з тих, що брали участь в її організації) повинен бути звільнений. Але відповідальності немає», – каже Ігор Гуменний, власник компанії UBC.
Попри професійність окремих членів центрального апарату ДФС, відчутних змін в податковій не сталося, оцінює роботу відомства виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації, що об’єднує близько 600 компаній, Ганна Дерев’янко. «Навіть начебто автоматичне повернення ПДВ, особливо у регіонах, стається лише після нашого втручання в кожний кейс. А ось з митницею ситуація, нажаль, зовсім не покращилася», – каже вона.
Минулого року публічно скаржитися на співробітників ДФС, зокрема митників, почала команда губернатора Одещини Міхеїла Саакашвілі. 27 вересня вони звинуватили їх у бездіяльності та безпідставних перевірках. Нагадаємо, що одразу після призначення Саакашвілі заявив про намір побудувати дорогу Одеса-Рені за рахунок позапланових надходжень до обласної митниці. Втім незабаром у одеського губернатора заговорили про те, що керівництво ДФС навмисно, зокрема регулюючи в ручному режимі митні тарифи, створює перепони Одеській митниці і підвищує плани зборів. У протистояння довелося втручатися особисто президентові. 10 жовтня він призначив тодішню заступницю Саакашвілі Юлію Марушевську керівником Одеської митниці.
За півроку роботи тандем Саакашвілі-Марушевська надав розголосу справі «горіхової мафії», домоглися відставки директора Іллічівського порту та заговорили про «мільйонні афери» в Одеському припортовому заводі. За місяць до відставки Арсеній Яценюк відповів одеситам тим, що назвав «неефективним» їх експеримент з дорогою.
15 квітня Марушевська заявила на своїй сторінці в facebook, що «керівництво ДФС своїми діями підтверджує, що хоче бути знесене народним гнівом». Вона звинуватила Насірова в призначенні її заступником одіозного митника часів Януковича.
«Наша перша зустріч із паном Насіровим була дуже привітною, ми поспілкувалися, погодили перші кроки. За місяць почалися підкилимні інтриги, незрозумілі заяви, листи з погрозами відповідальності у разі виконання того, що ми вже погодили! – розповідає НВ Марушевська. – Є символічні речі, щоб довести готовність до змін, націленість на результат. Безумовно, відставка пана Насірова й буде таким символом».
Скандальний шлейф
Одночасно робота Насірова на посту голови ДФС супроводжувалася низкою скандалів навколо нього самого та його бездіяльності у кількох чутливих питаннях.
Перший спалахнув вже незабаром після його призначення головним податківцем, коли його колишній заступник, звільнений напередодні Констянтин Лікарчук оприлюднив докази наявності у Насірова незадекларованої квартири у Лондоні. Згодом журналісти видання Наші гроші знайшли у голови ДФС ще одну незадекларовану квартиру в тому самому Лондоні та незадекларований бізнес у його дружини. Сам Насіров наявність квартир спочатку заперечував, а потім запросив «службову перевірку». За три тижні перевірка встановила, що Насіров «не повинен був реєструвати майно в Лондоні».
Наступний публічний конфлікт спричинила відмова Насірова люструвати підопічних, як того вимагав Закон про очищення влади. В середині жовтня 2015 року Міністерство юстиції заявило, що 42% керівного складу ДФС мають бути звільнені, згідно з законом. У відповідь голова ДФС спершу заявив, що звільнив всіх, кого знайшли активісти, а наступного дня написав у офіційному документі, що «ДФС не відноситься до органів, які підпадають під люстрацію».
«Саме по процедурі люстрації Насіров звільнив менше половини тих, кого ми знайшли. Більшість – «за згодою сторін» або «за власним бажанням», – розповідає НВ голова Департаменту з питань люстрації Мінюсту Тетяна Козаченко. – Судові засідання підопічних Насірова щодо поновлення на посаді юристи ДФС ігнорували, а в Мінюст він прямо написав, що вони й не будуть брати участь в судах «у зв’язку з підвищеним рівнем інтересу громадськості».
Наразі ДФС залишається в трійці «лідерів» щодо ігнорування люстрації разом із МВС та Генпрокуратурою.
В листопаді 2015-го про «незадовільні темпи реформ» та відсутність люстрації у ДФС заявила у Верховній раді тодішній міністр фінансів Наталія Яресько.
У відповідь на звинувачення Насіров відправляє до «критикантів» перевірки, стверджує Козаченко: «Замість підтримки, ДФС провела щодо мене з десяток перевірок. Ось в березні вони оштрафували мене на 212 тис. грн за несплату податків щодо продажу моєї компанії на початку 2014 року, наказали зібрати виписки по рахунках в закритому нині банку за 9 років за один день. Коли ж я їх зібрала, вони відмовилися їх розглядати, оскільки я запізнилася на один день – прямо так і записали в рішенні».
Депутат від Самопомочі Вікторія Войціцька веде «війну» з Насіровим з кінця 2014 року. Вона вважає, що голова ДФС закриває очі на порушення з боку керівництва нафтогазового гіганту Укрнафта, яким держава володіє спільно зі структурами групи Приват Ігоря Коломойського. Спочатку зверненнями та заявами, а потім судовими позовами нардеп вимагала від Держфіскальної служби пояснити, чому та ігнорує факт несплати Укрнафтою до держбюджету боргу у розмірі кілька мільярдів гривень і не забирає ліцензію.
«Є такий держорган – Держгеонадра, який видає та контролює використання ліцензій на видобуток нафти, газу та інших корисних копалин. Якщо компанія не платить податки, цей орган має право зупинити дію ліцензії або відібрати її. Так ось, Держгеонадра починає бити на сполох (на той момент борг Укрнафти складав ще близько 3 млрд грн), звертається до ДФС, а ДФС в особі пана Насірова каже: все гаразд, не хвилюйтеся, поки не реагуйте, просимо почекати з розглядом питання щодо призупинення дії ліцензії. І це триває з червня минулого року», – розповідає Войціцька в інтерв’ю НВ.
В січні депутат разом із однопартійцем Андрієм Журжієм написали скаргу в НАБУ на бездіяльність ДФС щодо повернення в бюджет Укрнафтою вже 10 млрд грн боргу. Не отримавши відповіді, вони звернулися до суду, який зобов’язав НАБУ внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію про правопорушення з боку керівництва ДФС.
Ще один нардеп Дмитро Добродомов передав до НАБУ матеріали іншої однієї справи – щодо VIP-перельоту Насірова до Азербайджану на відкриття Міжнародних спортивних ігор минулого року. Переліт здійснювався літаком Gulfstream-550, що належить австрійській авіакомпанії MJet GmbH, заявку на політ подавала кіпрська компанія ITP Avia Group, яка має філію в Україні. За словами депутата, один такий політ чартером коштує 50 тис. євро.
Такий вигляд має салон літака, на якому Насіров літав у Баку, стверджує Добродомов у своєму блозі на УП
Причому здійснював переліт Насіров вже у статусі голови ДФС, але ще не склавши мандат. «Ні Урядову Комісію, ні Генпрокуратуру зовсім не бентежить факт порушення Насіровим ст. 78 Конституції (несумісність депутатського мандата і вимога у 20-ти денний строк здати мандат чи покинути несумісну посаду), ст. 3 Закону Про статус народного депутата України, ст. 25 Закону Про запобігання корупції (Обмеження щодо сумісництва та суміщення)», – пише Добродомов. У відповідь головний податківець надав довідку, що ДФС його переліт не фінансувала.
Перетряхнути ДФС
Відставка персонально Насірова не є самоціллю – ціллю є докорінна зміна системи в цілому, кажуть експерти з реформ.
«Немає сенсу призначати будь яку людину за відсутності політичної волі на рішучі зміни, – каже НВ співавтор ліберального закону про податкову реформу та громадський діяч Валерій Пекар. – Вважаю, що справжнє реформування міг би запустити й сам пан Насіров, тому закликаю обговорювати не особу, а послідовність реформування служби».
Експерти сходяться на трьох першочергових кроках, які має здійснити керівництво ДФС і які засвідчать наміри провести повноцінні реформи: ліквідація податкової міліції, запровадження електронного кабінету платника податків та докорінне спрощення звітності.
Цьому має передувати швидке, тривалістю не більше двох місяців, оновлення відомства за зразком Національної поліції, яке вичистить його нинішній склад.
«З відомства мають піти всі, хто обійняв там посади ще за часи уряду Азарова. Мають бути відкриті конкурси, де рішення про призначення приймають з урахування позиції громадськості. Пан Насіров навпаки проігнорував відкритий конкурс на голову Львівської митниці, де визначили двох переможців, і призначив людину, яка взагалі не брала участь у конкурсі», – нагадує Доротич.
Якщо не Насіров, то хто?
В контексті обговорення фігури можливого наступника Насірова в парламентських кулуарах називають депутата БПП та чинного голову Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніну Южаніну. Вона відома тим, що лобіювала так званий ліберальний варіант податкової реформи, на який не погодилася екс-міністр фінансів Яресько.
Сама Южаніна каже, що пропозиції очолити Фіскальну службу вона чує від колег-депутатів останні три місяці, але поки вважає за краще «зосередитися на формуванні податкової політики».
«Пану Насірову не вдалося зробити багато з того, що ми планувати, коли засідали в одному комітеті парламенту, – коментує Южаніна діяльність теперішнього голови ДФС. – Не знаю, чи то брак досвіду, чи ще щось – хай висновки про це робить суспільство. В закритому режимі ми результати його роботи вже обговорювали, але його результати я зможу оприлюднити лише після прийняття рішення всіма членами Комітету [з податкової та митної політики]».
Чого очікують від податкової бізнесмени
Яких зрушень з боку податкової очікує український бізнес, НВ розповідають самі підприємці. В цьому переліку – лібералізація податкової політики і запровадження персональної відповідальності чиновників за неправомірні дії щодо бізнесу.
«Я відзначив би радикальне зменшення кількості податків, зниження ставок податків до рівня, при якому відхід у тінь буде економічно необґрунтований», – каже Віктор Цой, засновник і співвласник компанії MTI, що володіє великою мережею магазинів взуття.
Орієнтиром для формування ліберальної політики має стати законодавство економік, що зробили свого часу стрімкий ривок – мова йде про законодавство, яке діяло там на момент таких «ривків». «Наприклад, закони Німеччини кінця 40‑х, Сінгапуру, Південної Кореї, Словаччини, Грузії, Чилі, – наводить приклади Ігор Гуменний, власник UBC Group і член ради директорів Спілки українських підприємців. – Сучасний Євросоюз вирішує інші завдання, нам потрібна нова індустріалізація». Він наводить приклад Грузії та Канади, де його компанії працюю вже багато років. «В Грузії було чітко видно перехід від старої системи до нової, – каже Гуменний. – При Шеварднадзе, якщо ти подавав декларацію, до неї потрібно було прикладати $100, а після приходу Саакашвілі все дуже швидко змінилося – декларації взагалі зникли. У Канаді ми працюємо років 20, і ще не бачили податкового інспектора. Зате ми абсолютно точно знаємо, що коли щось порушимо, то побачимо все».
Щодо проблеми безпідставних перевірок, то її, на думку бізнесменів, розв’яже лише запровадження персональної відповідальності чиновників за застосування закону. Владислав Чечоткін, співвласник інтернет-магазину Rozetka.ua, в цьому контексті наводить приклад власної компанії.
«Проти Розетки в 2012 році порушили масу кримінальних справ. Жодна не дійшла до суду — всі були визнані незаконними, – наводить він власний приклад – Під ці справи проводилися обшуки. Востаннє обшук тривав 31 день: в офіс приходять міліціонери і 31 день сплять у тебе, живуть, грають в комп’ютерні іграшки — поки не заплатиш. І ніхто не несе за це відповідальності. Це масове явище. Якщо чиновники будуть нести персональну відповідальність за свої рішення, такого свавілля буде все менше».
Ілля Лукаш
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас