30 років тому сталася Чорнобильська катастрофа (фото, відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

30 років тому сталася Чорнобильська катастрофа (фото, відео)

871
Сьогодні виповнюється 30 років з дня Чорнобильської катастрофи, найбільшої технологічної аварії в історії ядерної енергетики. Внаслідок вибуху 26 квітня 1986 року 4-й реактор Чорнобильської АЕС було повністю зруйновано. Викинуті із зруйнованого реактора в атмосферу продукти поділу ядерного палива було рознесено повітряними потоками на значні території, спричинивши їх радіоактивне забруднення не лише поблизу АЕС, а і за сотні і навіть тисячі кілометрів від місця аварії. Радіоактивного забруднення зазнали території багатьох країн.
Відразу ж після катастрофи загинула 31 людина, а 600 тисяч ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації. Радіоактивного опромінення зазнали майже 8,4 мільйона жителів України, Білорусії і Росії, з них було переселено майже 404 тисячі осіб.
Навколо місця аварії було створено 30-кілометрову зону відчуження, яка існує і донині.
Будівництво нової арки (Конфайменту)
У 1997 році міжнародне співтовариство на чолі з країнами “Великої сімки” та Європейською Комісією створили Чорнобильський фонд “Укриття” (ЧФУ), управління яким було покладено на Європейський банк реконструкції і розвитку. Першим основним завданням ЧФУ була розробка програми перетворення Чорнобильської АЕС на екологічно безпечну систему.
На основі рекомендацій українських і міжнародних експертів було розроблено стратегію, відображенням якої став План здійснення заходів на об’єкті “Укриття”, в якому описані конкретні кроки, необхідні для перетворення місця аварії в безпечну систему. Планом було визначено 5 основних цілей безпеки, найдорожчою з яких було будівництво нового безпечного конфайменту на заміну побудованого незабаром після аварії. З 2,1 млрд євро загальної вартості реалізації Плану 1,5 млрд євро припадає на його будівництво.
Цей об’єкт, який має висоту 110 м, довжину в 165 м і ширину в 260 м, після його установлення має ізолювати 4-й блок від зовнішнього середовища, щоб не допустити поширення забруднених матеріалів з існуючого “Укриття”. Також конфайнмент має забезпечити безпечне середовище для роботи з надійними кранами для майбутнього демонтажу “Укриття” і поводження з відходами.
Будівництво нового укриття почалося в 2007 році. Спочатку передбачалося, що проект буде готовий до 2012-2013 років, але через брак фінансування терміни пуску об’єкту було відсунуто до 2017 року.
Утилізація радіоактивних відходів
Ще одним важливим напрямом роботи в Чорнобильській зоні відчуження є реалізація проектів з утилізації радіоактивних відходів.
У 1993 році Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) було створено Рахунок ядерної безпеки, за кошти якого згодом розпочалося фінансування будівництва заводу з переробки рідких радіоактивних відходів і сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2).
Будівництво цих об’єктів неодноразово відкладалося з різних причин. У 2000 році французька компанія Framatome почала будівництво СВЯП-2 і планувала завершити його в 2005 році. Однак влітку 2003 року через виявлені при його проектуванні і спорудженні помилки роботи було припинено, а від послуг підрядника відмовилися.
У 2007 році державне спеціалізоване підприємство “Чорнобильська атомна електростанція” і компанія Holtec International (США) уклали контракт на завершення будівництва СВЯП-2. 25 жовтня 2010 року проект завершення будівництва було затверджено Асамблеєю донорів Рахунку ядерної безпеки. Тоді завершити будівництво планувалося в березні 2015 року. Однак уже в 2014 році затримка в реалізації проекту становила 92 тижні.
Наразі завершення будівельних робіт по СВЯП-2 прогнозується в кінці поточного року. Після завершення будівництва і отримання відповідного дозволу Державної інспекції атомного регулювання можна буде почати повноцінні операції з переробки та упакування відпрацьованого палива, яке буде безпечно зберігатися протягом не менш як 100 років. СВЯП-2 має забезпечити переробку, сушку і різання понад 20 тис. тепловиділяючих збірок. Сумарна вартість СВЯП-2, за даними ЄБРР, становить 400 млн євро.
Перспективи Чорнобильської зони відчуження
Починаючи з 2013 року міністерство екології та природних ресурсів почало просувати ідею створення біосферного заповідника на території Чорнобильської зони відчуження. Головною метою створення заповідника міністерство вважає збереження в природному стані екосистеми Полісся, підвищення бар’єрних функцій Чорнобильської зони відчуження, стабілізацію водного режиму та очищення забруднених радіонуклідами територій.
У березні поточного року заступник міністра екології Ганна Вронська заявила, що всі документи, які були потрібні з боку Мінекології, вже підготовлені і перебувають в Адміністрації Президента. При цьому створено такий заповідник може бути саме наказом Президента.
У Чорнобильський біосферний заповідник пропонується включити більшу частину території з зони відчуження загальною площею близько 230 тис. га. При цьому до складу біосферного заповідника не буде включено території, на яких розміщені промисловий майданчик Чорнобильської АЕС та інші промислові об’єкти загальною площею близько 32 тис. га (на відстані 10 км від ЧАЕС).
Крім того, Державне агентство з управління зоною відчуження розглядає можливість використання існуючої електроенергетичної інфраструктури, яка залишилася від функціонування ЧАЕС, для будівництва нових сонячних електростанцій (СЕС). Зі слів голови агентства Віталія Петрука, багато великих іноземних інвесторів висловлювали інтерес до цього питання, але перешкодою є неврегульоване питання узгодження виділення земельних ділянок для будівництва об’єктів енергетики.
Законопроект, який міг би вирішити питання використання земельних ділянок у Чорнобильській зоні для енергетики, вже розроблений, але зараз чекає розгляду у Верховній Раді.
30 років тому сталася Чорнобильська катастрофа (фото, відео)
Інтенсивне пароутворення в зруйнованому енергоблоці. Фото: chnpp.gov.ua
30 років тому сталася Чорнобильська катастрофа (фото, відео)
Фото: chnpp.gov.ua
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас