Домбровський: Борги в енергетиці не дадуть повноцінно запрацювати новому ринку електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Домбровський: Борги в енергетиці не дадуть повноцінно запрацювати новому ринку електроенергії

Енергетика
319
Борги в енергетичній галузі, які досягли 28 млрд грн, не дадуть повноцінно запрацювати новому ринку електроенергії, вважає перший заступник глави комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Домбровський.
“На ринку електроенергетики у нас сьогодні сукупна заборгованість перевищила 28 млрд грн. Це борг, в центрі якого знаходиться держпідприємство “Енергоринок”. Розуміючи, що через якийсь час, дедлайн варто до кінця 2017 року, у нас має запрацювати закон про ринок електроенергії , такий обтяжливий борг в 28 млрд грн, де є шахти, генерація, розподіл, атомники не дасть можливості ефективно і заробити нормальному прозорого ринку електроенергії “, – сказав він.
У зв’язку з цим ведеться робота з пошуку механізмів вирішення цієї проблеми. Зокрема, 18 березня в парламенті зареєстрований законопроект №4272 про внесення змін до державного бюджету 2016 року для погашення боргів за електроенергію, який парламентський комітет з ПЕК порекомендує прийняти за основу.
“Я розглядаю цей законопроект як один з елементів погашення внутрішньої заборгованості між шахтарями, генераціями і споживачами для того, щоб мінімізувати цей борг”, – сказав Домбровський.
За його словами, базовим щодо цього законопроекту є бюджетний комітет, але комітет з ПЕК виступає за прийняття цього закону після відпрацювання з урядом.
“Ми не є базовим комітетом, це бюджетний комітет, але, якщо є можливість, яка дозволить повністю замкнути ланцюжок треба спробувати це зробити без шкоди для бюджету і галузі”, – зазначив нардеп.
Домбровський уточнив, що 19 квітня за участю Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) відбулася нарада щодо врегулювання питання погашення заборгованості за участю всіх зацікавлених сторін шляхом розробки законопроекту “Про стабілізацію розрахунків на оптовому ринку електроенергії України”.
“Розглядалися можливі алгоритми та інструменти погашення цієї заборгованості. Пропонується для обговорення декілька інструментів, починаючи від залікових схем, включаючи питання, які пов’язані з розподілом боргів на основних боржників”, – сказав він.
Законопроект №4272 пропонує погасити 3 млрд грн боргів за електроенергію державних шахт за рахунок податкових боргів, платежів з податку на прибуток і ПДВ, а також ренти за користування надрами для видобування корисних копалин та екологічного податку підприємств електроенергетики і вугільної галузі.
Загальна заборгованість держшахт на територіях, де органи державної влади повністю виконують свої функції, на 1 березня перевищує 4 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас