НБУ відзначає приріст ВВП України в I кв. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відзначає приріст ВВП України в I кв.

Казна та Політика
805
Незначний приріст ВВП в річному вимірі очікується в Україні за підсумками січня-березня 2016 року, повідомляється в інфляційному звіті Національного банку України (НБУ).
“У першому кварталі 2016 року спостерігатиметься подальше відновлення економічної активності, зокрема, незначний приріст ВВП в річному вимірі, як і передбачалося”, – вказується в документі, текст якого розміщений на веб-сайті Нацбанку.
“Хоча припущення про цінову кон’юнктуру на світових товарних ринках поліпшені, їх вплив може бути нівельовано погіршенням ділових очікувань і настроїв інвесторів на тлі зростання політичної невизначеності в першому кварталі 2016 року і затримки з відновленням співпраці з МВФ. Ризики прогнозу ВВП ми оцінюємо як симетричні”, – відзначається в звіті центрального банку.
Як повідомлялося, НБУ зберігає прогноз зростання реального ВВП на 1,1% в 2016 році і 3% – в 2017-м. Зростання споживчих цін в Україні в 2015 році прискорилося до 43,3% з 24,9% в 2014 році при прискоренні падіння ВВП відповідно до 9,9% з 6,6%.
Згідно інфляційного звіту НБУ, з середини лютого 2016 ціни на нафту виросли в середньому на 35%: динаміка цін на нафту надала істотну підтримку світовим цінам на неенергетичні сировинні товари, зокрема, ціни на сталь за підсумками першого кварталу зросли майже на 30%.
За оцінками Нацбанку, до кінця 2016 року на світовому ринку нафти дисбаланс між попитом і пропозицією збережеться, однак дещо скоротиться через підвищення попиту на нафту.
При цьому, згідно зі звітом НБУ, динаміка цін на сталь в 2016 році залежатиме, перш за все, від розвитку ситуації в металургійній галузі Китаю: якщо реалізація програми Китаю по переорієнтації економіки на внутрішній ринок буде проходити успішно, то це істотно вплине на ціни на сталь .
Крім того, в документі зазначається, що активне введення антидемпінгових мит, зокрема, ЄС і США щодо окремих країн, насамперед Китаю та РФ, також дозволить утримати ціни від подальшого зниження: ціни на сталь в 2016 році стабілізуються на більш високому рівні по порівняно з попереднім прогнозом, і виростуть в середньому на 5% в 2017 році.
НБУ також очікує незначне зростання світових цін на зернові в 2016/2017 маркетинговому році.
“Це обумовлено очікувано низьким урожаєм в 2016/2017 маркетинговому році в порівнянні з попередніми періодами (переважно через скорочення врожаю пшениці), ризиками перебоїв з поставками (через можливе загострення напруженості на Близькому Сході і в Чорноморському регіоні), збільшенням попиту з боку Китаю на сорго і ячмінь (через зміни у внутрішній політиці)”, – наголошується в документі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас