Нацбанк ініціює врегулювання Р2Р кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк ініціює врегулювання Р2Р кредитування

Кредит&Депозит
674
Національний банк ініціює врегулювання питання Р2Р кредитування.
Про це йдеться в повідомленні регулятора.
Національний банк пропонує учасникам ринку і профільним відомствам провести обговорення і сформувати консолідовану позицію щодо законодавчого врегулювання питання залучення коштів клієнтів в інтересах третіх осіб шляхом використання для цього інструменту довірчого управління і надання консультаційних послуг з пошуку потенційних позичальників – фізичних осіб.
Відзначається, що P2P кредитування не підпадає під дію закону “Про банки і банківську діяльність” і не регулюється ні Національним банком, ні іншими регуляторами фінансового ринку.
Без належного регулювання зазначена діяльність банків несе істотні ризики через відсутність відповідальності посередників; відсутність забезпечення таких вкладів з боку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; інвестування коштів в кредити позичальників, кредитний ризик яких визначається політикою самих банків і не регулюється Національним банком; низького рівня обізнаності населення про можливі ризики.
“Національний банк вітає появу нових сучасних інструментів, проте вони повинні бути прозорими, із зваженими ризиками та врегульовані законодавчо. Тому ми пропонуємо експертному співтовариству знайти консолідоване рішення для роботи з P2P кредитуванням, яке не створить перешкод для розвитку, але захистить їх клієнтів”, – підкреслюється в повідомленні.
P2P (Peer-to-Peer) кредитування – це спосіб запозичення коштів між особами, не пов’язаними між собою, без залучення фінансового посередника (банку, кредитної спілки тощо).
Зазвичай позики надаються за допомогою онлайн-платформ посередників, які беруть комісійну винагороду за надання позик і інструментів перевірки кредитоспроможності.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас