Фонд держмайна проти: Ахметову не дозволяють перетворити енергокомпанії в приватні товариства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд держмайна проти: Ахметову не дозволяють перетворити енергокомпанії в приватні товариства

Казна та Політика
614
Фонд державного майна України (ФДМУ) на зборах акціонерів енергогенеруючих підприємств «Київенерго» і «ДТЕК Крименерго» (обидві м. Київ), у яких він володіє 25% плюс 1 акція, виступив проти перетворення компаній з публічних у приватні, повідомила прес-служба фонду.
Таке рішення, за інформацією ФДМУ, пов’язано з тим, що державі буде складніше контролювати приватні акціонерні товариства, оскільки до них пред’являється менше вимог щодо розкриття інформації.
У зв’язку з такою позицією фонду, збори акціонерів «Київенерго» і «ДТЕК Крименерго» не змогли прийняти рішення про перетворення енергокомпаній в приватні.
Нагадаємо, Фонд держмайна раніше на зборах акціонерів інших компаній вже заблокував перетворення «ДТЕК Дніпроенерго», «ДТЕК Дніпрообленерго», «ДТЕК Західенерго» і “ДТЕК Донецькобленерго” в приватні компанії з публічних.
Раніше в ЗМІ з’явилася інформація про те, що ДТЕК ініціював перетворення енергокомпаній з метою отримати пріоритетне право викупити решти 25% акцій кожного з підприємств у держави за первісною ціною оцінки.
У ДТЕК повідомили, що рішення про перетворення підприємств було включено до порядку денного зборів акціонерів, оскільки після набуття чинності 1 травня цього року нової редакції Закону “Про акціонерні товариства” дані енергокомпанії холдингу не зможуть відповідати критеріям публічних товариств. Зокрема, акції публічних емітентів повинні бути в біржових реєстрах, але це ускладнено жорсткішими лістинговими вимогами до цінних паперів. Крім того, у кожній із зазначених енергокомпаній більше 100 акціонерів, що, згідно із законом, не дає мажоритарному акціонеру приватного товариства права первісного викупу акцій у держави.
«Київенерго» забезпечує споживачів столиці електричною і тепловою енергією, що виробляється на ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6. Компанія має 5 структурних підрозділів, а також дві філії — «Енергосервіс» і сміттєспалювальний завод «Енергія». Власниками більше 10% акцій «Київенерго» є кіпрська компанія DTEK Holdings Limited (25% плюс 1 акція).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас