Українцям заборонили вимагати від банку відшкодування моральної шкоди якщо це не передбачено договором — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям заборонили вимагати від банку відшкодування моральної шкоди якщо це не передбачено договором

Кредит&Депозит
1282
Українцям заборонили двічі вимагати відшкодування від крадіїв-банкірів. Верховний суд, розглядаючи справу №6-1790цс15, постановив, що обкрадені фінансистами вкладники мають право вимагати від банку виплати викраденого вкладу і виплати морального збитку, але лише в тому випадку, якщо це передбачено договором.
«Якщо такого пункту в документі немає – людина не має права вимагати від банку відшкодування морального збитку. Тобто суму, яку взяв касир і не вніс на рахунок клієнта. Такий підхід суперечить Закону «Про захист прав споживачів», тому, сподіваюся, буде з часом переглянуто », – зазначив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Єдина можливість, яку юристи бачать для стягнення моральної шкоди, – послатися на Трудовий кодекс. «А саме стягнення з роботодавця компенсацій за завдану моральну і матеріальну шкоду», – сказала юрист фірми «Астерс» Вольга Шейко.
Правда, юристи відзначають, що далеко не завжди українцям вдається стягнути прямий збиток – повернути те, що було викрадено у українців в 2014-2015 рр. Найпоширенішим злочином фінансистів були крадіжки у вкладників: директор філії банку вступав у змову з касиром або декількома, і вони забирали собі гроші, які люди вносили на рахунки.
Кравець порадив вкладникам ретельніше вивчати депозитний договір перед підписанням. І якщо в ньому не буде прописано право клієнта вимагати відшкодування моральної шкоди, не відкривати рахунок в банку.
Також рекомендують зберігати всі квитанції.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас