НБУ розширив 1 групу класифікатора інвалют і металів з 11 до 24 валют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розширив 1 групу класифікатора інвалют і металів з 11 до 24 валют

Валюта
705
Національний банк розширив 1 групу класифікатора іноземних валют і банківських металів з 11 до 24 валют і зберіг перелік 4 металів.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.
В 1 групу класифікатора входять вільно конвертовані валюти, які широко використовуються для здійснення платежів за міжнародними операціями, що продаються на головних валютних ринках світу і дозволені для здійснення інвестицій в Україну, а також банківські метали.
До сих пір в 1 групу входили 11 валют, спеціальні права запозичення (СПЗ) та 4 банківські метали (золото, срібло, платина, паладій).
Національний банк додав до цього переліку всі валюти країн-членів Європейського Союзу, що не входять в зону євро: болгарський лев, польський злотий, румунський лей, хорватську куну, чеська крону, угорський форинт.
Також в груп внесений юань женьміньбі, який увійде до переліку резервних валют Міжнародного валютного фонду з 1 жовтня 2016 року.
Крім цього, в 1 групу увійшли валюти, що активно торгуються на світових торгових майданчиках, але раніше належали до інших груп.
Серед них – вона Південної Кореї, долар Гонконгу, мексиканське песо, новозеландський долар, новий ізраїльський шекель, сінгапурський долар.
З 1 групи у 2 групу переведена ісландська крона.
В результаті, всього в 1 групу будуть входити 24 іноземні валюти, СПЗ і 4 банківські метали.
НБУ вважає, що розширення переліку 1 групи на зазначені валюти дозволить поширити на них діючий порядок здійснення інвестицій в Україну, а також їх репатріацію з України.
Оскільки здійснення інвестицій в Україну дозволено тільки в валютах 1 групи класифікатора, розширення переліку валют цієї групи спростить процес здійснення інвестицій з країн, де відповідні валюти використовуються, зокрема з країн Євросоюзу.
Після внесення юаня женьміньбі до складу резервних валют Міжнародним валютним фондом Національний банк може додати його до складу валют, з яких формуються міжнародні резерви України.
Збільшення складових 1 групи також розширить можливості з обміну валют на готівковому ринку і торгівлі іноземними валютами на міжбанківському валютному ринку.
При цьому на оновлений перелік валют з 1 групи будуть поширюватися вимоги щодо обов’язкового продажу валютних надходжень.
Але це не буде мати істотного впливу на операції бізнесу, оскільки з початку 2016 року 93% всіх валютних надходжень в країну – в доларах США і євро.
У той же час на валюти, які раніше не входили в 1 групу і будуть в неї включені після поновлення класифікатора, припадає лише 0,03% валютних надходжень.
Зміни вступають в силу з 4 травня 2016 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас