МЕРТ запропонує уряду змінити механізм виконання державних цільових програм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЕРТ запропонує уряду змінити механізм виконання державних цільових програм

Казна та Політика
137
Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) запропонує Кабінету міністрів змінити механізм розробки, виконання та фінансування державних цільових програм через їх неефективність, повідомила перший заступник міністра Юлія Ковалів.
“Механізм розроблення та виконання державних цільових програм (ДЦП) необхідно кардинально міняти. ГЦП повинні не тільки де-юре, але і де-факто стати інструментом вирішення комплексних проблем”, – написала вона в своєму Facebook в понеділок.
За словами Ю. Коваля, МЕРТ прийшов до висновку, що механізм ДЦП сьогодні не працює: найчастіше ДЦП – це формальний документ з декларацією щось зробити, який використовується для збільшення обсягу фінансування при підготовці держбюджету, але при цьому не визначаються пріоритети серед програм і не оцінюється їх ефективність.
Ю.Ковалев зазначила, що за задумом, ДЦП більш ніж на 70% повинні фінансуватися з недержавних джерел, проте в реальності 61% фінансування надходить з державного або місцевого бюджету. МЕРТ проаналізував стан виконання у 2015 році 38 ДЦП. На їх фінансування з держбюджету планувалося витратити 44,3 млрд грн, але фактично було витрачено 29,8 млрд грн. З небюджетних джерел планувалося профінансувати 145 млрд грн, але фактично було профінансовано 20,5 млрд грн. Фактичне фінансування з усіх джерел склало тільки 26,2% плану. На її думку, це означає, що державні замовники не можуть, або не хочуть шукати інші джерела фінансування для своїх ДЦП.
“Ми не вирішуємо проблеми, а витрачаємо бюджетні кошти на неузгоджені між собою програми, які не мають чітких KPIs (ключові показники ефективності – ред.)”, – зазначила вона.
У зв’язку з цим МЕРТ запропонує Кабміну: достроково припинити виконання семи ДЦП; зобов’язати замовників діючих і майбутніх програм розробляти методики оцінки їх ефективності; виключити з програм фінансування завдань, які дублюють функції органів влади; зобов’язати замовників програм надати інформацію про реальні можливості позабюджетного фінансування, яке вони можуть залучити.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас