Інвесторів допустять до валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвесторів допустять до валюти

Валюта
489
Нацбанк обіцяє дозволити іноземним акціонерам українського бізнесу купити валюту на виплачені їм дивіденди. Підстрахуватися від можливого відтоку капіталу регулятор планує майбутнім траншем від МВФ і розробкою графіка купівлі інвесторами валюти на міжбанку. Таке рішення дозволить поліпшити інвестиційний клімат країни, оскільки заборона на репатріацію дивідендів є для інвесторів мало не ключовим валютним обмеженням.
Нерезиденти виведуть прибуток
Іноземні інвестори тепер більше, ніж звичайно, чекають на відновлення виконання Україною домовленостей з Міжнародним валютним фондом і отримання чергового траншу кредиту. Від цього залежить, чи зможуть вони конвертувати у валюту отриманий прибуток. «Нацбанк планує скасувати заборону на репатріацію дивідендів», – пообіцяла голова НБУ Валерія Гонтарева.
Заборону на виплату інвесторам дивідендів у іноземній валюті було введено 23 вересня 2014 року (постанова № 591) як тимчасовий захід на тлі «панічних настроїв». «НБУ тимчасово заборонив, на час військових дій в країні, короткостроково, виплату дивідендів. Виплата дивідендів – це абсолютно легальна трансакція, але якщо раніше дивіденди інвестувалися в бізнес, то на сьогодні бізнес хоче вивести дивіденди», – говорила Валерія Гонтарева.
Однак тимчасовий захід затягнувся – НБУ постійно переносив терміни лібералізації валютних обмежень. На початку квітня 2016-го валютний ринок стабілізувався, гривня почала зміцнюватися, тому НБУ вперше зміг пообіцяти нерезидентам швидке скасування цієї «валютної завіси». Але діюче майже два роки обмеження знімуть лише після того, як будуть досягнуті нові домовленості з МВФ. До цього моменту НБУ планує через банки зібрати заявки від нерезидентів на купівлю валюти для виведення дивідендів з країни. «Після отримання інформації про заплановані обсяги виплат дивідендів НБУ визначить графік їх здійснення. Скористатися цією можливістю компанії-клієнти зможуть після завершення другого перегляду програми розширеного фінансування з МВФ», – заявила голова регулятора.
Нерезиденти мають подати заявку в один банк. «Логічно, що в першу чергу необхідно зібрати всю інформацію і точно зрозуміти потенційні обсяги виведення дивідендів, а вже потім розробити звичні для всього банківського співтовариства графіки і дати “зелене світло“», – каже директор департаменту операцій на фінансових ринках Укрсоцбанку Катерина Володіна.
У 2014-2015 роках прибуток в розмірі від 500 млн грн найчастіше отримували телекомунікаційні компанії, ГЗК, тютюнові компанії, компанії сфери FMCG, аграрні компанії та виробники продуктів харчування. Багато з них або є «дочками» міжнародних компаній, або належать українським бенефіціарам, але їхні прямі акціонери зареєстровані за кордоном.
Ризики виведення
В докризовий період відплив валюти по статті «дивіденди» досягав майже $4 млрд на рік. Поки невідомо, який обсяг валюти буде виведено із країни в 2016 році за підсумками виплати дивідендів за 2013-2015 роки. Але курсовий фактор зменшить їх об’єм в рази: якщо на момент запровадження обмежень долар можна було купити за 13,53 грн, то зараз майже вдвічі дорожче – за 25,34 грн. До того ж нерезиденти в умовах дії заборони могли реінвестувати прибуток в українські активи, тому виводити може вже нічого. «Якщо політика компанії передбачає виплату всіх дивідендів акціонерам-нерезидентам, то буде задіяно механізм репатріації. Якщо ж дивіденди направляються у бізнес, механізм репатріації не включається», – говорить перший заступник голови правління банку «Михайлівський» Віталій Шастун.
Масова виплата доходів може чинити відчутний тиск на валютний курс. «Відкладений попит на репатріацію накопичився величезний, оскільки заборону на виплату дивідендів було введено ще в 2014-му. І успішні іноземні компанії в Україні є, навіть незважаючи на реалії нашої економіки. Але можливість купівлі для них буде розтягнута в часі за визначеним НБУ графіком, щоб пом’якшити вплив на курс національної валюти», – каже Катерина Володіна.
Малоймовірно, що НБУ зробив таку заяву, не прорахувавши усіх ризиків для курсу гривні. «З огляду на досить непростий платіжний баланс України, ми очікуємо, що НБУ стежитиме за ситуацією і не допустить значного відтоку капіталу за допомогою цього інструменту», – зазначає директор з економічного аналізу та стратегічного планування ВТБ Банку Михайло Папанов.
Інвестиційні перспективи
Скасування цієї заборони має заспокоїти іноземних інвесторів і повернути їхній інтерес до вкладення коштів в Україну. «Для будь-якого іноземного акціонера важливо отримувати дохід. І якщо цей дохід отримано, то це найкращий сигнал того, щоб нові інвестиції знову заводилися в країну. Тут важливо так побудувати роботу, щоб ми могли скористатися плодами інвестицій. Звичайно, будь-яке зняття будь-якого адміністративного обмеження буде на користь бізнес-клімату в країні», – вважає голова правління Комерційного індустріального банку Вадим Березовик.
Тому банкіри вважають, що виплата іноземних дивідендів вигідна Україні. «Дивіденди – це розподіл прибутку, з якого Україна отримала податки. З цієї точки зору країна навіть зацікавлена, щоб сума виплачуваних інвесторам дивідендів зростала, бо їх величина є похідною від прибутку українського бізнесу. Крім того, світовий досвід показує, що в разі довгострокових промислових інвестицій значна частина одержуваного інвестором прибутку реінвестується. Тільки треба надати інвестору можливість самостійно визначати, як і в якому обсязі виводити прибуток і вносити нові інвестиції, а не директивно забороняти йому розпоряджатися дивідендами від попередніх інвестицій», – зазначає директор департаменту організації, стратегії та корпоративного управління Кредобанку Роман Лепак.
Олена Губар
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас