Гендиректор ЧАЕС: В листопаді ми повинні насунути "Арку" на 4-й енергоблок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гендиректор ЧАЕС: В листопаді ми повинні насунути "Арку" на 4-й енергоблок

Казна та Політика
350
Створення безпечного конфайнмента планується завершити в листопаді 2016 року і насунути захисну “Арку” на четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС, зруйнований в результаті аварії 30 років тому, повідомив генеральний директор ЧАЕС Ігор Грамоткін
“Фактично ми знаходимося зараз в заключній фазі етапу створення безпечного конфайнмента або “Арки”. Згідно з нашими планами, в листопаді 2016 року ми маємо насунути «Арку» на четвертий енергоблок”, – сказав І.Грамоткін.
Він нагадав, що з реалізованих на об’єктах станції в рамках міжнародної технічної допомоги проектів головний – це нове захисне спорудження над четвертим зруйнованим енергоблоком, “Арка”.
“Напевно, це самий унікальний і важкий проект. Необхідно побудувати нове захисне спорудження, зібрати його далеко від четвертого енергоблоку, оснастити всіма необхідними системами життєзабезпечення, а потім вже насунути на цей енергоблок. Ніхто ніколи в світі не переміщував конструкцію настільки величезної ваги!”, – зазначив гендиректор.
За словами І.Грамоткіна, найскладніше полягало в тому, щоб знайти рішення, яке б дозволило не обслуговувати ці металоконструкції на протязі 100 років експлуатації “Арки”. На нинішній заключній фазі одночасно реалізуються два дуже складних проекти.
“Ми споруджуємо всередині об’єкта “Укриття” торцеві стіни, які вийдуть з об’єкта і забезпечать герметизацію “Арки”, яка буде на нього насунута. Також завершуємо роботи в самій “Арці” по монтажу інфраструктури та об’єктів технологічного корпусу з управління системами життєзабезпечення. … Після насування “Арки” ми закінчимо другий етап перетворення “Укриття” в екологічно безпечну систему і перейдемо до його третього етапу – демонтажу нестабільних конструкцій та вилучення паливовмісних мас “, – повідомив гендиректор ЧАЕС.
“Сьогодні, 10 років по тому, нам вдалося вивантажити ядерне паливо з реакторів, вивантажити басейни витримки, повністю звільнити від палива третій енергоблок. У найближчий місяць ми звільнимо перший і другий енергоблоки від пошкодженого ядерного палива, яке було напрацьовано в процесі експлуатації. Фактично ми вже зняли статус ядерної установки з третього енергоблоку, в цьому році знімемо такий статус з першого і другого енергоблоків “, – розповів І.Грамоткін.
Паливо, за його словами, буде розміщено в сховищі відпрацьованого ядерного палива сухого типу, а зараз на ЧАЕС активно йдуть демонтажні роботи в машинних залах, на допоміжному обладнанні.
“Виведено з експлуатації понад 70% обладнання і систем”, – зазначив гендиректор ЧАЕС.
І.Грамоткін також зазначив, що Україна і РФ повинні відновити спільні проекти з ядерної безпеки на ЧАЕС.
“Ядерна радіаційна безпека – це сфера діяльності, яка знаходиться за межами політичних відносин. Росія і Україна переживають непрості часи, але нам потрібно вже зараз думати про те, які взаємини вибудовувати надалі, і чому б не почати їх відтворювати рішенням загальної великої проблеми – наслідків Чорнобильської аварії? “ – Заявив І.Грамоткін.
За його словами, станція продовжує взаємодію з Регіональним центром “Росатома” в Східній Європі, щоб тримати руку на пульсі, оперативно отримувати інформацію про можливості, технології і напрацювання колег в області виведення ядерних об’єктів з експлуатації, поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас