Зниження облікової ставки в перспективі може привести до зниження депозитних і кредитних ставок, - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження облікової ставки в перспективі може привести до зниження депозитних і кредитних ставок, - банкіри

Кредит&Депозит
948
Зниження облікової ставки НБУ до 19% річних є позитивним сигналом для банківського ринку і в перспективі може привести до зниження депозитних і кредитних ставок, вважають банкіри.
“В першу чергу, це (зниження облікової ставки – ред.) буде впливати на депозитний ринок … Думаю, що на вторинному ринку знизиться прибутковість ОВДП, для банків цей ринок буде менш привабливим, що може оптимізувати кредитування. Ми сподіваємося, що це тільки перший крок НБУ, і в подальшому ставка буде знижуватися щокварталу “, – сказав заступник голови правління ПУМБу Ігор Кожевін.
За словами заступника голови правління банку “Кредит Дніпро” Сергія Волкова, оскільки облікова ставка є важливим, але не основним фактором у формуванні кредитної політики українських банків, не слід очікувати, що її зниження відразу призведе до масового зростання ринку кредитування в країні. Разом з тим, зазначив він, в цілому дії регулятора ринку щодо зниження облікової ставки дозволять банкам уникати залучення ресурсу за завищеною ціною і слідом за Нацбанком більш активно знижувати ставки по депозитах, що дозволить почати зниження кредитних ставок.
“Масове пожвавлення ринку кредитування в Україні – не питання сьогоднішнього дня, оскільки зниження облікової ставки на 3% не призведе до різкого зниження депозитних ставок. Крім того, висока частка проблемних активів в цілому по системі є стримуючим фактором для відновлення повномасштабного кредитування в країні на докризовому рівні, хоча банки поступово починають збільшувати активність в цьому напрямку “, – додав банкір.
За його оцінкою, за умови, що в подальшому не відбудеться внутрішніх і зовнішніх соціально-економічних катаклізмів і буде відновлено співпрацю України з міжнародними донорами, а також вдасться виконати плани щодо зниження інфляції, до кінця 2016 року базова ставка може знизитися до 12-13% , що може підштовхнути банки до повномасштабного відновлення кредитування.
Член правління, директор казначейства Ідея Банку Володимир Кузьо також не очікує миттєвого впливу зниження облікової ставки на ставки по кредитах.
“Миттєвого впливу на ціноутворення за кредитами зміна облікової ставки не зробить. НБУ дає ринку позитивний сигнал, зберігаючи при цьому досить високими ключові ставки грошового ринку. Оскільки база фондування кредитів формується і переоцінюється банками протягом тривалого періоду з урахуванням фінансових ризиків, тільки стійкий тренд зниження ставок на інструменти міжбанківського ринку, зниження інфляційних і девальваційних очікувань з певним часовим лагом вплине на cost of funds для комерційних банків за іншими джерелами фондування і вартість кредитів “, – сказав він.
В.Кузьо також зазначив, що уніфікація облікової і робочих ставок дозволить НБУ швидко впливати на розмір ставок на ринку і є ключовим фактором при побудові прозорого механізму реалізації цілей монетарної політики.
“Беручи до уваги істотний обсяг двотижневих депозитних сертифікатів, які вже придбані банками, кожна наступна значна зміна облікової ставки буде мати безпосередній вплив на вартість ресурсів. У разі подальшого зниження облікової ставки буде формуватися перетікання ліквідності з депозитних сертифікатів НБУ, що буде знижувати ставки на міжбанківському і депозитному ринках і у віддаленій перспективі при зниженні ризиків стимулювати кредитування банками та споживання населенням “, – додав експерт.
Аналогічної точки зору дотримується і директор казначейства Ощадбанку Володимир Ісаков.
“У перспективі зменшення облікової ставки призведе до зниження ставок кредитування і, відповідно, можливого збільшення обсягів кредитування. Важливим фактором при цьому буде показник інфляції і стабільність курсу гривні”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас