Мрії про третій транш: чи встигне Україна виконати умови МВФ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мрії про третій транш: чи встигне Україна виконати умови МВФ?

Казна та Політика
828
_Чи має уряд Гройсмана шанс подолати “прокляття третього траншу МВФ” до кінця другого кварталу, і що загрожує Україні, якщо вкластися в терміни не вдасться? _
У вівторок новий міністр економічного розвитку Степан Кубів заявив про те, що уряд сподівається отримати третій транш кредиту МВФ за програмою розширеного фінансування до кінця червня. Відповідно до кінця другого кварталу Україна повинна завершити переговори про другий перегляд програми реформ і отримати гроші.
Попередній (другий) транш у сумі $ 1,7 млрд Україна отримала 5 серпня 2015 року. Всього, за планом, в 2016 році повинно було прийти ще 4 траншу по 622 млн (2,49 млрд) – у березні, червні, вересні та грудні. Але в Україну досі не дійшли навіть ті транші, які були заплановані на 2015 рік – по 622 млн у вересні і грудні. А відставка уряду Яценюка відсунула терміни ще далі.
За словами заступника глави Адміністрації президента і глави Ради Реформ Дмитра Шимківа, для того, щоб вкластися в озвучені новим главою економблока терміни, потрібно прийняти 19 законопроектів, причому зробити це до 31 травня 2016 року. Один з них (2413а – про ліквідацію Нацкомфінпослуг і поділ її повноважень між НБУ і НКЦБФР) – поданий до Верховної Ради президентом. 4 законопроекти – прийняті Радою в першому читанні. Ще 2 – відкликані для доопрацювання, і вони – найпроблемніші. Зокрема, проти законопроекту про реформування митної служби різко налаштований податковий комітет парламенту. Більш того, глава комітету Ніна Южаніна в інтерв’ю Delo.UA сказала, що сама концепція законопроекту є неприйнятною. “Але обійти їх ніяк не можна, це обов’язкова умова МВФ”, – говорить Шимків.
Ще 12 законопроектів, вже поданих Кабміном в Парламент, повернулися, в зв’язку зі зміною уряду. Згідно із законом, кожен з цих законопроектів має бути заново узгоджений спочатку на рівні профільних міністерств, а потім – Кабміну. Шимків запевняє, що уряд впорається з цим завданням, тому що розуміння такої необхідності у міністрів є.
Головне, щоб парламент встиг це все прийняти.
За фактом залишається два пленарні тижні: з 13 по 17 травня і з 17 по 20 травня. Ще є пленарний день 31 травня, він же – остаточний дедлайн для прийняття в цілому всіх необхідних законів. З огляду на досвід і особливості роботи депутатів, Шимків побоюється, що саме на цей день і відкладуть розгляд основних проектів.
“Було б дивно, якби навоназначенний Кабмін не випромінював оптимізм на початку своєї діяльності, в тому числі і з приводу співпраці з МВФ. Велика частина заходів, які є частиною програми МВФ, вимагає злагодженої роботи уряду і парламенту. Тому питання отримання чергового траншу від МВФ лежить швидше в політичній площині”, – говорить Ірина Піонтковська, старший економіст Центру економічної стратегії. Якщо припустити, що в перші місяці роботи уряду тертя між виконавчою і законодавчою гілками влади є мінімальним, можна сподіватися на швидке виконання, якщо не всіх, то, принаймні, більшої частини зобов’язань, які на себе взяв попередній уряд, підписуючи угоду з МВФ, прогнозує Піонтковська.
Що ж очікує Україну, якщо уряд і депутати не вкладуться в терміни? Від кредиту МВФ залежать і інші надходження – наприклад, гарантії уряду США для випуску облігацій на $ 1 млрд Україна отримає лише за умови завершення переговорів з Фондом. Те ж саме стосується 600 млн євро фіндопомоги від Євросоюзу і програм міжнародних фінансових організацій. Інших джерел валюти поки не видно. Ну хіба що ціни на руду і метал повернуться на рівень 2010 року.
Чому ж тоді Степан Кубів так спокійно каже про отримання грошей тільки в кінці другого кварталу?
На кінець першого кварталу обсяг золотовалютних резервів становив $ 12,72 млрд, ще $ 200 млн Нацбанку позичив центробанк Швейцарії. При цьому до кінця 2016 року не буде серйозних виплат за зовнішніми боргами – всього належить виплатити $ 1,85 млрд. Основний тягар зовнішнього боргу ми відчуємо в наступні 4 роки. “З огляду на те, що ціни на сировину на зовнішніх ринках піднялися, а нервова ситуація на українському валютному ринку закінчилася, то, в принципі, нічого критичного немає”, – каже Дмитро Боярчук, експерт CASE Ukraine.
МВФ вже заявив про готовність працювати з новим Кабміном України, але дав зрозуміти – авансів він давати не буде, а буде чекати конкретних дій з боку уряду. І в першу чергу це буде стосуватися боротьби з корупцією.
Марія Стасенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас