НБУ вирішив уніфікувати облікову ставку і ставки за двотижневими депозитними сертифікатами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вирішив уніфікувати облікову ставку і ставки за двотижневими депозитними сертифікатами

Кредит&Депозит
363
Національний банк України (НБУ) в рамках вдосконалення операційного дизайну монетарної політики прийняв рішення встановлювати облікову ставку і процентну ставку по ключовому інструменту монетарної політики – двотижневим депозитними сертифікатами – на одному рівні, повідомляється в прес-релізі регулятора.
Відповідне рішення затверджено постановою правління НБУ № 277 від 21 квітня “Про процентну політику”
“Відтепер НБУ встановлює облікову ставку і процентну ставку по ключовому інструменту монетарної політики на одному рівні. В умовах структурного профіциту ліквідності, який спостерігається в банківській системі, таким інструментом є операції з розміщення депозитних сертифікатів на двотижневий термін. Сьогодні на них припадає основна частина обсягу всіх розміщених депозитних сертифікатів, а операції з ними мають найбільший вплив на стан грошово-кредитного ринку “, – говориться в повідомленні.
Як зазначає НБУ, уніфікація облікової ставки і ставки по двотижневих депозитних сертифікатах забезпечить удосконалення першої ланки трансмісійне механізму монетарної політики, тобто управління короткостроковими процентними ставками на міжбанківському грошово-кредитному ринку.
Надалі зміна облікової ставки як орієнтира вартості грошей і відповідні зміни процентних ставок на міжбанківському ринку будуть транслюватися в зміна процентних ставок по інших фінансових активах (зокрема державними цінними паперами) і роздрібних ставок комерційних банків за кредитами і депозитами.
“Чіткість і передбачуваність зміни облікової ставки буде сприяти формуванню ефективного монетарного трансмісійне механізму, через який НБУ буде забезпечувати управління інфляційними процесами” – зазначається в повідомленні.
Відповідно до прес-релізу, в рамках зміни операційного дизайну монетарної політики НБУ оптимізував процедури і набір інструментів управління ліквідністю. По-перше, зафіксований коридор процентних ставок по інструментах постійного доступу, який буде симетричним щодо облікової ставки плюс-мінус 2 процентних пункту. Верхньою межею коридору є ставка по кредитах “овернайт”, які встановлюються на два процентних пункти вище облікової ставки. Нижньою межею коридору є ставка по депозитних сертифікатах “овернайт”, які встановлюються на два процентних пункти нижче облікової ставки.
По-друге, НБУ не планує регулярне проведення тендерів з розміщення депозитних сертифікатів на терміни, відмінні від двох тижнів. Це, з одного боку, стимулюватиме розвиток міжбанківського кредитного ринку, а з іншого – посилювати чіткість сигналів щодо зміни монетарної політики.
По-третє, всі операції НБУ з надання ліквідності відтепер проводитимуться за єдиною ставкою, яка буде дорівнювати ставці по кредитах “овернайт”.
По-четверте, усунуто можливість дострокового погашення депозитних сертифікатів НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас