Обсяг накопичень жителів Балтії в минулому році досяг історично найвищого рівня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг накопичень жителів Балтії в минулому році досяг історично найвищого рівня

Кредит&Депозит
455
На тлі зростання середньої зарплати доходи жителів Балтії опинилися на докризовому рівні, а обсяг вкладів – найбільшим в історії. Такі результати нового Фінансового огляду домашніх господарств країн Балтії, підготовленого експертами банку SEB.
За даними банку, реальна середня зарплата (середня нетто-зарплата з урахуванням зміни споживчих цін) зросла на 7,4% в Латвії, на 6,9% – в Естонії та на 6% – в Литві.
Таким чином, купівельна спроможність жителів Латвії в минулому році досягла докризового рівня. Так, реальна середня зарплата в 2015 році була на 10% вище, ніж в 2008 році, і на 25% вище, ніж в момент найглибшого економічного спаду в 2010 році.
Що стосується обсягу вкладів, то за рік він зріс на 7,9% в Литві, на 7,4% – в Естонії та на 6,3% – в Латвії і досяг історично найвищого рівня.
На тлі підвищення добробуту зростає і попит на іпотечні та споживчі кредити. Обсяг виданих в 2015 році іпотечних кредитів у порівнянні з 2014 роком зріс на 21% в Литві, на 15% – в Естонії та на 9% – в Латвії.
У Литві портфель споживчих кредитів збільшився на 6,3%, а в Естонії – на 1,8%. У Латвії, незважаючи на те, що жителі стали активніше використовувати споживчі кредити, обсяг нових позик все ще не перевищує обсяг повертаються за раніше взяті кредити коштів, тому загальний портфель скорочується.
За матеріалами:
banks.eu
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас