Загальний обсяг претензій "Нафтогазу" і "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі становить близько $50 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Загальний обсяг претензій "Нафтогазу" і "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі становить близько $50 млрд

Енергетика
180
Загальний обсяг взаємних претензій НАК “Нафтогаз України” і ПАТ “Газпром” в Стокгольмському арбітражі становить близько $ 50 млрд, повідомив глава НАК Андрій Коболєв.
“Загальна вартість обох судових позовів в трибуналі в Стокгольмі становить близько $ 50 млрд”, – сказав він в ефірі “5 каналу”.
У зв’язку з цим глава НАК закликав обережно коментувати, оцінювати або приймати рішення щодо газових питань, в тому числі по реорганізації “Нафтогазу”, оскільки це може негативно для країни вплинути на рішення арбітражу.
А.Коболев нагадав, що за договором купівлі-продажу газу “Нафтогаз”, зокрема, вимагає від російської компанії повернення переплати за куплений газ, зниження ціни закупівлі за контрактом в майбутньому, скасування принципу “бери або плати”. У частині контракту на транзит газу НАК вимагає перегляду системи тарифоутворення, впровадження принципу “качай або плати”, гарантування щорічних контрактних обсягів транзиту до кінця дії угоди, розблокування віртуальних потоків газу з Європою і передачі транзитного контракту на нового оператора.
За його словами, держхолдинг вже подав в арбітраж усі необхідні письмові матеріали, а восени почнуться слухання сторін.
Як повідомлялося, супроводом поданого “Нафтогазом” в жовтні 2014 року позову до “Газпрому” займається норвезька Wikborg, Rein & Co. Advokatfirma.
НАК “Нафтогаз України” об’єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.
За матеріалами:
5 канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас