Поставляючи продукцію на тіньовий ринок "Укрспирт" завдає державі збитків на 10 млрд грн на рік, - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поставляючи продукцію на тіньовий ринок "Укрспирт" завдає державі збитків на 10 млрд грн на рік, - думка

Казна та Політика
366
Державне підприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості “Укрспирт” поставляючи на тіньовий ринок спирт, завдає державі 10 млрд грн збитків на рік, повідомив англійський фінансист Ніл Сміт, співвласник ТМ Medoff.
“Це налагоджена система, яка щорічно приносить українській економіці близько 10 млрд грн збитків від неотриманого доходу, акцизів і ПДВ”, – написав Н.Сміт на своїй сторінці в “Фейсбук”.
Крім того, за його словами, справжніми акцизними марками нелегалів постачають представники держави, оскільки тільки органи влади можуть призвести ці марки.
За даними Н.Сміта, щорічно в Україні споживається близько 35 млн декалітрів горілки. Але в 2015 році за даними RTRI продано лише близько 18,4 млн декалітрів.
“Чи означає це, що 16,6 млн декалітрів були зроблені в домашніх умовах у вигляді самогону? Звичайно, немає. 16,6 мільйонів декалітрів – це тіньовий ринок горілки, і такий обсяг міг бути зроблений тільки в промислових масштабах. Тіньових виробників постачає спиртом державне підприємство “Укрспирт”, оскільки ніхто інший спирт в Україні не виробляє”, – додав він.
Начальник управління юридичного забезпечення ДП “Укрспирт” Дмитро Бондарчук в свою чергу заявляє про відсутність повноважень контролювати роботу всіх спиртзаводів в країні.
“Відповідно до постанови № 672 “Про створення державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості” від 2010 року, 78 спиртзаводів, які працювали на території України, повинні були бути реорганізовані і передані до складу ДП “Укрспирт”. Реорганізація галузі покладено на ліквідаційну комісію концерну “Укрспирт”, створену Мінагропродом. За п’ять років в ДП “Укрспирт” передано 40 заводів, на базі яких створено 41 місце проведення діяльності, інші 38 заводів – окремі юридичні особи, чию діяльність ДП “Укрспирт” не контролює. Крім того, є спірзаводи, роботу яких курирують Міністерство охорони здоров’я і Державне управління справами “, – наводить коментар Д.Бондарчука прес-служба ДП.
В “Укрспирті” додають, що на сьогоднішній день в ДП входить 40 спиртзаводів (41 МПД), і тут діє функція контролю, чітко відстежується, які заводи працюють і скільки ресурсів їм потрібно.
Крім того, підприємство з березня 2016 року перейшло на електронні закупівлі для ефективного управління оборотним капіталом і максимальної прозорості процесу закупівель.
Як повідомлялося, обсяги реалізації спирту в першому кварталі 2016 року ДП “Укрспирт” збільшилися на 37% – до 2,513 млн дал, виробництво спирту зросло на 59% – до 2,265 млн дал.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас