Як не залишитися без роботи після 45 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як не залишитися без роботи після 45 років

Особисті фінанси
5737
Проблема працевлаштування громадян вікової групи 45+ виникла в Україні порівняно недавно. Здавалося б, працівники такого віку повинні бути більш “вигідні” роботодавцю, бо вже мають певні професійні навички і освіту. Як правило, діти у них в тому віці, коли вже немає необхідності йти в декретну відпустку або на лікарняний по догляду за ними. Часто ці люди більше зосереджені на роботі, необхідності якісно виконувати свої обов’язки і заробляти достатньо для утримання сім’ї.
З іншого боку, ці ж люди підпадають під те, що роботодавці і хедхантери називають “складністю перенавчання”, а вкладати в освіту та професійний розвиток часто вважається невигідним, оскільки до досягнення пенсійного віку залишається 10-15 років. Водночас часто це люди, які знають собі ціну і не бажають у всьому виконувати примхи начальства. В результаті, статистика показує, що частка безробітних у цій віковій групі вдвічі вища, ніж серед більш молодих громадян працездатного віку.
Проблема стала очевидною і для держави, яка шукає способи підтримати громадян, які опинилися з різних причин незатребуваними на ринку праці.
На сьогодні в Україні існує спеціальна програма професійного перенавчання таких людей. Програма передбачає не тільки навчання тих, хто залишився без роботи, але і можливість підвищення конкурентних переваг за рахунок держави для діючих співробітників. Для цього необхідно мати лише бажання і відповідати кільком критеріям.
Наприклад, якщо людині 45 років та її страховий стаж становить не менше 15 років, якщо вона хоче і готова вчитися – для неї законодавством України передбачено право на одноразове отримання ваучера для проходження професійного навчання. Отримавши такий ваучер, громадянин може пройти навчання за професіями та спеціальностями відповідно до затвердженого законодавством переліку, а також самостійно вибрати форму і місце навчання.
Ваучер видається органами Державної служби зайнятості України, і для його отримання треба написати відповідну заяву і надати необхідні документи (паспорт, трудову книжку, документ про освіту та реєстраційний номер облікової картки платника податків), з яких в присутності особи знімаються копії. Ті громадяни, чия трудова книжка зберігається у роботодавця, можуть надати її копію, завірену роботодавцем.
Для чого це потрібно?
- кар’єрне зростання;
- розширення повноважень;
- зміна місця роботи;
- оволодіння новою справою;
- оновлення знань;
- початок власного бізнесу і т. д.
Хто має право навчатися за державний кошт?
Право на навчання на підставі ваучера надається особам, які одночасно відповідають таким критеріям:
- старше 45 років;
- не досягли пенсійного віку;
- страховий стаж становить не менше 15 років;
- мають професійно-технічну або вищу освіту;
- не проходили протягом останніх 5 років перепідготовку коштом Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;
- не зареєстровані у центрах зайнятості як безробітні.
Після законодавчих змін ваучери можуть отримати також демобілізовані учасники АТО і переселенці.
З метою розширення прав учасників АТО Кабінетом міністрів України прийнято постанову від 30 вересня 2015 року № 779 “Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 20 березня 2013 року № 207”, яка набрала чинності 07.10.2015 року. Ці зміни визначають механізм видачі ваучерів також:
- особам, звільненим з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції або Державної кримінально-виконавчої служби у зв’язку зі скороченням чисельності, штату чи за станом здоров’я до досягнення ними встановленого статтею 26 закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсійного віку, при наявності вислуги не менше 10 років, які не отримали права на пенсію відповідно до закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”;
- особам, звільненим з військової служби після участі в проведенні АТО, з числа інвалідів до отримання права на пенсію відповідно до закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”;
- внутрішньо переміщеним особам працездатного віку за відсутності підходящої роботи.
Договір про навчання укладається між навчальним закладом та особою протягом 90 днів після видачі ваучера.
Як це робиться?
По-перше, необхідно вибрати спеціальність, форму та місце навчання.
По-друге, зібрати необхідні документи. Потім звернутися до центру зайнятості із заявою та документами, отримати повідомлення центру зайнятості про прийняте щодо видачі ваучера рішення. Термін прийняття рішення при цьому визначений не пізніше ніж на восьмий робочий день з дня подачі документів. Термін інформування заявника – протягом 3 робочих днів з дня прийняття рішення. Протягом 5 робочих днів з дня надходження повідомлення потрібно забрати ваучер в центрі зайнятості.
Якщо особа з поважних причин, підтверджених документально, не може звернутися в зазначений термін, то термін може бути продовжений на відповідний період.
Заключний крок: протягом 90 днів після видачі ваучера необхідно укласти договір про навчання з навчальним закладом. Для нього ваучер і буде гарантією оплати навчання державою.
Наталія Веселова
За матеріалами:
112
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас