У "Газпромі" заявляють, що домовилися з приватними турецькими компаніями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У "Газпромі" заявляють, що домовилися з приватними турецькими компаніями

Енергетика
352
“Газпром” досяг всіх домовленостей з приватними газовими турецькими компаніями, вони відкликали позови, повідомляють РИА Новости з посиланням на заяву гендиректора “Газпром експорту” Олену Бурмістрова.
“Домовленості досягнуто. Деталі відносяться до комерційної складової, але ми досягли всіх домовленостей, компанії відкликали свої позови, не буде ніяких судових розглядів. Я сподіваюся, що в нинішніх непростих обставинах ми змогли досягти всіх комерційних правильних рішень разом з нашими турецькими партнерами”, – сказала вона.
Відзначається, що в Туреччині, крім державної Botas, “Газпром” співпрацює з такими приватними газовими копаниями, як Enerco Enerji, Avrasya gaz і Akfel gas (всі три входять в Akfel Holding), Bosphorus gas, Shell Turkey, Bati Hatti і Kibar Enerji. В кінці квітня 2015 року “Газпром” домовився з цими компаніями про надання їм знижки на газ ретроактивно (з 1 січня 2015 року), повідомлялося, що вона склала 10,25%.
Однак на початку березня 2016 року Enerco enerji заявила про те, що “Газпром експорт” зажадав від приватних турецьких імпортерів підвищити ціну, за якими вони закуповують у нього газ. Повідомлялося також і про це свідчили дані газотранспортного оператора, що “Газпром експорт” з кінця лютого почав обмежувати поставки газу на адресу приватних турецьких компаній. Газета Hurriyet з посиланням на джерела в газових компаніях повідомляла, що турецькі імпортери не виключають подання позову проти “Газпрому” в міжнародний арбітраж у зв’язку зі скасуванням знижки.
“Газпром експорт” 13 квітня оголосив про врегулювання спору з ціноутворення з приватними турецькими компаніями, проте ніяких подробиць не озвучив. У релізі лише вказувалося, що досягнута домовленість щодо ціни на газ на поточний рік і усі заявки виконуються в повному обсязі.
Турецькі газові компанії отримують російський газ по Трансбалканському газопроводу, а державна Botas по газопроводу по дну Чорного моря “Блакитний потік”.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас