Коментар: Бійся саудівців, які стрясають ринки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коментар: Бійся саудівців, які стрясають ринки

Енергетика
1456
Зривом зустрічі у Досі та погрозами розпродати активи у США на 750 мільярдів доларів, Ер-Ріяд грає в ігри, небезпечні і для Росії, і для Америки, вважає Андрій Гурков.
Саудівська Аравія грає у небезпечні ігри. У політиці та сфері безпеки – вже давно, а тепер дедалі частіше й у макроекономіці. Ось новини за кілька останніх днів: Ер-Ріяд свідомо зірвав зустріч країн-виробників нафти у Досі, Ер-Ріяд пригрозив розпродати американські держоблігації та інші активи в США на гігантську суму в 750 мільярдів доларів. Подібні дії можуть призвести до серйозних потрясінь на ринках, які вдарять по багатьох країнах, у тому числі й по Росії.
Ринки не люблять непередбачуваності
Річ не у тому, доброю чи поганою виявилася б для світової економіки та картельна змова, до якої минулої неділі збирались долучитись у Досі 18 країн-виробників нафти. Проблема в тому, що організатори зустрічі, серед яких і Росія, вже налаштували світові ринки на те, що домовленості про замороження обсягів видобутку нафти буде досягнуто.
І раптом саудівці свідомо зривають погоджене з ними рішення, буквально за кілька годин до засідання різко змінюючи свою точку зору стосовно заздалегідь відомої неучасті Ірану у домовленості. Тим самим вони ошелешують і сировинні, і фондові, і валютні ринки планети, спричиняючи всюди доволі серйозні коливання.
Услід за падінням світових цін на нафту, помітно знижується також і курс російського рубля. Ринки дуже не люблять подібної непередбачуваності, особливо, якщо джерелом сюрпризів є один з трьох найбільших у світі виробників нафти. Своїми діями в Досі Саудівська Аравія не лише продемонструвала свою власну непередбачуваність. Вона ще більше підірвала віру в дієздатність ОПЕК, що і без того вже сильно похитнулася, а також серйозно підставила Росію, яка виступала в ролі одного з головних ініціаторів зустрічі. Тож у здатність Москви організувати ціновий картель з іншими великими виробниками нафти тепер уже не дуже віриться.
Ер-Ріяд і надалі дотримується політики витіснення конкурентів
Чому ж тоді Ер-Ріяд так вчинив? Складно розгадати справжні мотиви цієї хитрості. За нею, судячи з усього, слід очікувати нового витка зниження нафтових котирувань. Можливо, саудівці скористалися підготовкою зустрічі, аби краще вивчити сильні та слабкі сторони своїх партнерів-конкурентів, і тепер з глибшим знанням справи й надалі здійснюватимуть попередню політику. Її суть: у жодному разі не знижувати обсяг видобутку і не втрачати через це покупців (частку ринку), терпіти дуже низькі ціни на нафту та поступово витісняти інших виробників.
Така політика спрямована і проти найбільш уразливих конкурентів, наприклад, Венесуели чи африканських країн, і проти Росії з її дорогими проектами у Сибіру та в Арктиці, і проти видобутку сланцевої нафти в США. Тож зрив домовленості у Досі – це удар одночасно і по російських, і по американських компаніях.
Чим загрожує Росії обвал на ринку держоблігацій США?
Таким самим ударом як по Америці, так і по Росії стане розпродаж саудитами американських державних облігацій та інших активів у США, якщо Ер-Ріяд справді реалізує свою погрозу. Викликана вона тим, що у Вашингтоні Конгрес може ухвалити закон, за яким саудівський уряд можна буде притягти до відповідальності за причетність до терактів 11 вересня 2001 року. У даному разі Саудівська Аравія займається не стільки шантажем, скільки просто готується вжити попередніх заходів на випадок можливого арешту саудівського майна в США.
Хай там як, якщо Ер-Ріяд у стислі терміни собі ж у збиток викине на ринок американські держоблігації на кілька сотень мільярдів доларів, це досить болюче вдарить по державних фінансах та ринкові капіталу в США. Курси облігацій на якийсь час раптово впадуть, ціна запозичень для Вашингтона різко зросте, держборг стане ще більшим. Колапсу не буде, але пертурбації, особливо в банківській сфері, можуть виявитися дуже серйозними.
Однак хочеться одразу попередити всіх тих росіян, які захоплюються модним нині антиамериканізмом у північнокорейському стилі: не поспішайте зі зловтіхою, в подібній ситуації усім буде непереливки. Росія теж постраждає, причому у найрізноманітніших формах.
Впаде рубль, адже у всьому світі відбудеться відтік доларів в Америку, де задешево можна буде скуповувати держоблігації США, які вважаються найбільш надійним на планеті засобом для інвестиції капіталу. За такої конкуренції на світовому ринку капіталу різко зросте вартість запозичень, що вдарить по емітентах корпоративних облігацій, приміром, по “Газпрому” та європейських імпортерах його газу. Скоротяться валютні резерви Росії, адже центробанк РФ тримає американські держоблігації приблизно на 90 мільярдів доларів. Постраждають також важливі зовнішньоторговельні партнери Росії, як-то Китай, у якого подібних облігацій на 1,3 трильйона доларів та Єврозона, де можуть знову загостритися боргова та банківська криза.
Тож лишається сподіватися, що у питанні американських активів Саудівська Аравія не робитиме таких непередбачуваних дій, як на зустрічі в Досі, і що президентові США Бараку Обамі, який відвідає Ер-Ріяд 20 квітня, вдасться розрядити конфлікт, що назріває. Як би дивно це не звучало, але опосередковано він діятиме там і в інтересах Росії.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас