В Україні зростає попит на "теплі кредити" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні зростає попит на "теплі кредити"

Кредит&Депозит
1062
Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження (Держенергоефективності) відзначає зростання попиту на кредити на енергоефективні заходи з моменту відновлення в поточному році програми їх часткової компенсації за рахунок бюджетних коштів, повідомила прес-служба Держенергоефективності з посиланням на главу відомства Сергія Савчука.
“Люди переконалися, що утеплення будинків – це реальна можливість зменшити витрати на оплату комунальних послуг”, – цитує Савчука прес-служба.
У повідомленні вказується, що з 11 по 18 квітня банки видали 3246 “теплих” кредитів на суму 52,7 мільйона гривень. З них 98 кредитів на суму 1,8 мільйона гривень було видано на заміну газових котлів, 3146 кредитів на суму 50,7 мільйона гривень – на енергоефективні матеріали, і 2 кредити було видано об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) на загальну суму 150 тисяч гривень.
Також наголошується, що найбільше кредитів на енергоефективні заходи було видано домогосподарствам, які отримують субсидії, які можуть розраховувати на компенсацію з бюджету до 70% тіла кредиту. За минулий тиждень цієї категорії населення банки видали 2028 кредитів на суму 32,7 мільйона гривень.
Нагадаємо, з 4 по 11 квітня банки видали 1 825 “теплих” кредитів на суму 33,8 мільйона гривень.
На початку квітня 2015 року уряд прийняв програму компенсації 20-40% вартості кредитів на заходи з підвищення енергоефективності. Бюджет програми склав 1,57 мільярда гривень. У лютому поточного року Кабінет міністрів продовжив дію програми на 2016 рік, передбачивши на ці цілі 900 мільйонів гривень.
Механізм фінансування “теплих” кредитів передбачає відшкодування 20% суми кредиту (але не більше 12 тисяч гривень) для громадян при заміні газових котлів, 30% суми кредиту (але не більше 14 тисяч гривень) на енергоефективне обладнання і матеріали для фізичних осіб, 40% тіла кредиту (але не більше 14 тисяч гривень у розрахунку на одну квартиру) на енергоефективне обладнання і матеріали для ОСББ і житлово-будівельних кооперативів. У той же час, які отримують субсидію громадянам компенсується 70% суми кредиту.
Місцеві органи влади також підключаються до цієї програми і розробляють власні програми по відшкодуванню населенню частини тіла кредиту або відсотків на реалізацію енергоефективних заходів. Це дозволяє населенню брати участь відразу в декількох програмах енергоефективності. Так в березні цього року такі програми прийняті в Закарпатській, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській, Херсонській, Черкаській і Чернівецькій областях. У квітні до програми підключилася Київська область, також в цьому місяці заплановано розгляд проектів подібних програм в Харківській, Хмельницькій, Тернопільській та Полтавській областях.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас