Доживемо до понеділка. «Відформатований» парламент намітив плани – особливих проривів поки у них немає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доживемо до понеділка. «Відформатований» парламент намітив плани – особливих проривів поки у них немає

Казна та Політика
280
Традиційно щопонеділка пленарний тиждень нардепів відкривається так званою погоджувальною радою депутатських груп: представники парламентських груп і фракцій обговорюють, чим будуть займатися в найближчий тиждень. Проходить захід у відкритому режимі, тому його давно критикують за те, що замість майданчику для обговорення робочої порядку на найближчі дні, політики використовують погоджувальну раду як ще один майданчик для самопіару.
Що відбувалося на погоджувальній раді 18 квітня, коли її вперше в ролі голови парламенту проводив Андрій Парубій, спостерігало НВ.
***
Мораторій на підняття тарифів, закон про імпічмент президента, у якого немає підтримки, розслідування роботи Яценюка, закони-пустушки про прапори, ломбарди та опозицію – порядок першого тижня трохи «відформатованої» Верховної ради вражає відірваністю від реальності. До законів, які повинні реанімувати до життя багатостраждальну реформу охорони здоров’я, скасувати мита на ввезення автомобілів і запустити переатестацію чиновників, справа не дійшла.
Юлія Тимошенко сварилася з представником Народного фронту з приводу створення парламентської слідчої комісії з перевірки роботи Арсенія Яценюка. Олег Ляшко вимагав прийняття закону про імпічмент президента та розслідування по офшори Порошенка. Віктор Бондар, лідер групи депутатів Відродження, яку пов’язують з Коломойським і завдяки якій минулого тижня БПП і НФ вдалося призначити новий Кабмін, – мораторію на підняття тарифів до 2019-го і роздачі 14,6 млрд грн бюджетного профіциту бюджетникам.
Про голосування за закон про медичну реформу згадали лише двоє учасників ради. Нагадаємо, реформа дозволить лікарням управляти своїми бюджетами без узгодження з чиновниками у високих кабінетах, обирати головлікаря за конкурсом, замінити «подарунки» лікарям платними послугами і так далі – все разом це має стимулювати конкуренцію між медустановами та вивести медицину на новий рівень. Закон не подобається багатьом впливовим персонажам української політики, а міністрам охорони здоров’я не вистачає політичної волі і впливу, щоб це «не подобається» подолати. Тому ініціативи експертів другий рік не можуть дійти до сесійної зали парламенту.
Голосувати за скасування мита на ввезення іноземних автомобілів на цьому тижні депутати також не будуть. «10 лобістів автомобілебудування, які призвели до того, що в Україні немає ні автомобілів, ні їх будівництва», як їх охарактеризував лідер Самопомочі Олег Березюк, можуть спати спокійно. Оживляти ринок іномарок найближчим часом ніхто не стане, хоча це живі гроші в економіку країни.
Володимир Бандуров з депутатської групи “ Воля народу, яка також підставила плече коаліції минулого тижня, запропонував «терміново зайнятися атомною енергією». Після відходу з парламенту соратника Яценюка Миколи Мартиненка, якого називали сірим кардиналом прем’єра і людиною, що контролювала Енергоатом, «потік» без нагляду.
Про те, щоб вимагати від президента Порошенка «якомога швидше призначити нового Генерального прокурора», епопея з заміною якого тягнеться вже не перший місяць, згадала лише нардеп Ганна Гопко. Тому і втручатися у «маски-шоу» Генпрокуратури на зерновому терміналі українсько-швейцарської компанії Risoil S. A. в Іллічівському порту депутати не стануть. Компанію, що вклала $70 млн у будівництво терміналу, звинувачують у постачанні товарів в окупований Крим. Хоча на її бік встав Михайло Саакашвілі і Міністерство інфраструктури, доля наступних $70 мільйонів інвестицій протягом року залишається туманною.
З 1 травня запускається багатостраждальна реформа держслужби. Всі чиновники повинні пройти процедуру переатестації та призначення через відкриті конкурси. Комісію, яка повинна розписати терміни цих процедур і призначити членів конкурсних комісій, до цього часу не сформовано. Чи встигнуть депутати проголосувати за її створення в останній тиждень квітня – невідомо. Затягування цієї реформи може коштувати Україні 75 млн євро, які зібрався дати на ці цілі Євросоюз. Посади віце-прем’єра з реформи держслужби в уряді Гройсмана, яка в якийсь момент вимальовувалася в структурі майбутнього (тепер вже цього) Камбіну, так і не з’явилося. Знайдеться, нарешті, серед політиків першої величини людина, яка ризикне взяти на свої плечі цю важку ношу, без якої всі інші зміни – біг на місці, неясно.
Чи зможе Андрій Парубій направити енергію депутатів у мирне та конструктивне русло – покаже вже цей тиждень. Він пообіцяв боротися з депутатами-прогульниками», через яких Рада не може працювати більше двох днів на тиждень. А завтра ми будемо спостерігати за захоплюючим і, за нашим прогнозом, провальним голосуванням за відставку 200 (!) кримських суддів. З чотирьох до шести годин вечора в Раді зазвичай залишається значно менше необхідного кворуму депутатів.
Ілля Лукаш
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас