Нацбанк збереже честь банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк збереже честь банкірів

Кредит&Депозит
417
Нацбанк дозволив керівникам збанкрутілих банків відновлювати свою репутацію. Її можна буде відбілити за клопотанням нового роботодавця – остаточний вердикт буде за НБУ. Лібералізація не зачепить власників збанкрутілих банків, їхня репутація залишиться зіпсованою, а отже, вони, як і раніше, не зможуть купувати банки.
Відбілювання ринку
Майже рік тому, 6 червня 2015 року, набула чинності постанова № 357, якою Нацбанк розширив критерії небездоганності репутації банкірів. Вона вважалася зіпсованою у топ-менеджерів банків, які не менше шести місяців обіймали посади в органах управління банку в період року до моменту втрати платоспроможності. Таким керівникам заборонено обіймати керівні посади в банках протягом трьох або десяти років. Протягом останніх двох років збанкрутували 73 банки. Тому репутація вважається зіпсованою у кількох тисяч чоловік.
Банкіри вважають такий підхід несправедливим, адже він не враховує індивідуального внеску кожного топ-менеджера банку в його неплатоспроможність. Нацбанк врахував частину їхніх побажань і постановою № 261 уточнив вимоги до репутації. До сих пір вона вважалася зіпсованою, якщо особа не виконала фінансові зобов’язання на будь-яку суму. З 16 квітня для фізосіб поріг прострочених боргів встановлений від 50 тис. грн і вище, а термін – понад 30 днів. Для юросіб сума невиконання або неналежного виконання зобов’язання повинна перевищувати 300 тис. грн, а термін прострочення – понад 90 днів. При цьому репутація фізособи не визнаватиметься зіпсованою, якщо порушення фінансового зобов’язання відбулося з поважних причин. Для підтвердження цього необхідно подати в НБУ письмові пояснення і документи, а кредитор повинен підтвердити відсутність претензій.
Терміни обмежень залишилися незмінними – три і десять років, але тепер з 3 до 10 років підвищено термін небездоганної репутації в тому випадку, якщо неплатоспроможний банк визнавався проблемним через здійснення ризикованої діяльності. Обмеження тепер поширюються не тільки на органи управління і контролю, керівника підрозділу внутрішнього контролю банку, але також на головного бухгалтера банку та всіх тих, хто «виконував обов’язки» зазначених вище осіб.
Як і раніше, репутація менеджера буде вважатися зіпсованою, якщо він без узгодження з НБУ і врахування характеристики його репутації після 1 червня 2015 року обіймав керівну посаду в банку. Але якщо раніше для цього було достатньо займати пост протягом більше трьох місяців, то тепер – більше чотирьох, а для іноземців – більше шести. Також ця норма не буде застосовуватися, якщо перевищення терміном сталося з незалежних від особи обставин.
Відновити бездоганність репутації банкіра зможе його новий роботодавець. Для цього банк має подати клопотання із зазначенням обставин, які дозволять не визнавати репутацію зіпсованою. Йдеться про ставлення особи до обставин, у зв’язку з якими банк, в якому цей банкір працював, був визнаний неплатоспроможним або у нього була відкликана ліцензія. До документа мають додаватися письмові пояснення самої особи та копії документів, що підтверджують їхні аргументи. Інші фізичні та юридичні особи зможуть подати свої клопотання щодо цієї людини.
Власники залишаться з клеймом
У Нацбанку обіцяють застосовувати порядок у виняткових випадках і за наявності достатньої кількості документів та інформації, що підтверджують бездоганний характер ділової репутації особи. У розгляді цих питань братимуть участь підрозділи служби банківського нагляду НБУ і Фонд гарантування вкладів фізосіб. Остаточне рішення ухвалюватиме комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайта) платіжних систем.
Механізм відбілювання репутації не буде застосовано до акціонерів банків. «Власники ліквідованих і неплатоспроможних банків залишаться дискваліфікованими. Жодних винятків не буде, – каже FinClub заступник директора департаменту реєстраційних питань і ліцензування НБУ Олександр Бевз. – До керівників банків буде застосовано інший підхід, оскільки, можливо, вони не підписували якихось рішень і не могли вплинути на них». Акціонерам з небездоганною репутацією заборонено купувати понад 10% акцій в банках.
Довірче питання
Оскільки менеджери банків підкорялися рішенням акціонерів, то вони не можуть нести повну відповідальність за банки, кажуть деякі банкіри. «Питання ділової репутації в банківському секторі є ключовим насамперед для відновлення довіри суспільства до банківської системи. Питання відповідальності власників та керівників за доведення підприємства до банкрутства має розглядатися не лише стосовно банківського сектора. Адже найчастіше недобросовісні власники і менеджмент підприємств-позичальників усіляко ухиляються від виконання зобов’язань за кредитами шляхом умисного банкрутства або маніпуляцій з заставами, роблять істотний внесок в доведення до банкрутства фінансових установ», – розповідає FinClub голова правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко.
Не всі учасники ринку вважають обгрунтованим введення спрощеного механізму відновлення репутації керівників збанкрутілих банків. «Репутація керівників, які працювали в банках-банкрутах, може вважатися зіпсованою незаслужено лише в тому разі, якщо банкір прийшов у банк вже кризовим менеджером», – зазначає голова правління ОТП Банку Тамаш Хак-Ковач.
Губарь Елена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас