Рауль Кастро відкидає шокову терапію і швидку приватизацію для оздоровлення економіки Куби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рауль Кастро відкидає шокову терапію і швидку приватизацію для оздоровлення економіки Куби

Світ
254
Голова Держради Куби Рауль Кастро відкидає застосування методу шокової терапії для оздоровлення економіки острівної держави.
“Неоліберальні формули, що обіцяють прискорену приватизацію державного майна і соціальних послуг в сфері освіти, охорони здоров’я і соціального страхування, ніколи не будуть застосовуватися в кубинському соціалізмі”, – заявив 84-річний Р.Кастро на сьомому з’їзді Компартії Куби.
За словами кубинського лідера, шокова терапія “часто використовується на шкоду найбіднішим верствам населення”. На Кубі, як вважає Р. Кастро, можливо тільки повільне проведення реформ – такий підхід має сприяти захисту населення країни.
“Принцип, згідно з яким ніхто не залишається без захисту, буде визначати темпи оновлення кубинської економічної моделі”, – додав голова Держради. Він також зазначив, що робота в кооперативах не загрожує соціалізму.
За словами Р. Кастро, на цей момент на Кубі реалізовані лише 21% з 313 економічних директив, прийнятих на з’їзді 2011 року. Проте ВВП Куби виріс на 2,8% в 2015 році завдяки активізації туристичної галузі: в минулому році Острів Свободи відвідали 3,5 млн іноземних туристів, що є новим рекордом, додав кубинський лідер.
З’їзд кубинських комуністів проходить за закритими дверима. Але мова Р.Кастро транслювалася по телебаченню.
В ході дискусій, які триватимуть до 19 квітня, делегати обговорюють черговий п’ятирічний план розвитку країни. На думку спостерігачів, відмінною рисою цього з’їзду стануть суперечки між прихильниками і противниками обережних реформ, початих керівництвом країни. З’їзду оберуть новий Центральний комітет партії, в який входять 116 членів.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас