Нацвалюта Замбії лідирує за темпами зростання в світі після вкрай слабких результатів в 2015 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацвалюта Замбії лідирує за темпами зростання в світі після вкрай слабких результатів в 2015 р

Валюта
579
Національна валюта Замбії – квача в поточному році випереджає за темпами зростання 150 інших валют, що відслідковуються агентством Bloomberg, а також золото, срібло та інші дорогоцінні метали, тоді як в 2015 році вона впала на 42%, продемонструвавши один з найгірших результатів в світі.
З початку 2016 року квача подорожчала на 19,9% в парі з доларом США, тоді як ціни на золото виросли на 16,3%.
ETM Analytics пророкує замбійській валюті подальше зміцнення в міру відновлення цін на кольорові метали, так як Замбія займає друге місце в Африці за обсягами виробництва міді. На експорт міді припадає близько 70% доходу Замбії від зовнішньої торгівлі.
У 2015 році курс квачи різко знизився через енергетичну кризу, обвалу цін на мідь і високого дефіциту бюджету.
Економічні проблеми країни посилилися посухою, в результаті чого рівень води у водосховищах знизився, і замбійські ГЕС різко скоротили вироблення електроенергії, що в свою чергу викликало безпрецедентні відключення електрики, тривалість яких досягала 14 годин на добу.
Також через посуху урожай кукурудзи впав на 22%, що викликало зростання цін на цей ключовий для жителів Замбії продукт.
У жовтні минулого року президент Замбії Едгар Лунгу закликав народ помолитися за відновлення курсу квачи в рамках національного свята. У цей день в країні були закриті всі бари, нічні клуби і розважальні заклади, а національна футбольна асоціація скасувала всі матчі. Молитви пройшли в церквах по всій країні, близько 80% з 15 млн жителів якої є християнами.
Міжнародний валютний фонд продовжує висловлювати занепокоєння станом замбійської економіки, зростання якої в цьому році, як очікується, сповільниться до 3,4% з 3,6% в 2015 році. На думку експертів фонду, паливні та енергетичні субсидії в розмірі $ 660 млн на рік означають, що державні витрати будуть набагато вище можливостей країни.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас