Вкладникам буде простіше повернути вкрадені банком гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладникам буде простіше повернути вкрадені банком гроші

Кредит&Депозит
1731
Верховний суд України виніс правову позицію про відшкодування шкоди, заподіяної крадіжкою працівником банку вкладів.
Рішення винесено в рамках судового розгляду між Райффайзен Банком Аваль та його вкладницею, яка в серпні 2006 року поклала на депозит 6 тис. грн.
Потім клієнтка банку дізналася, що кошти так і не надійшли на її рахунок, а співробітниця банку, яка прийняла гроші і зробила про це позначку в депозитному договорі 12 березня 2012 року Чаплинським районним судом Херсонської області була визнана винною в їх розкраданні. Проте банк не повернув гроші клієнтці і вона подала до суду.
Суд зобов’язав повернути вклад та компенсацію (інфляційні втрати з серпня 2006 року по червень 2015 року в розмірі 14,243 тис. грн), відмовивши в оплаті моральної шкоди – 20 тис. грн. ВСУ скасував попередні рішення (в частині стягнення втрат по ст. 625 ЦК) і відправив справу на новий розгляд.
При цьому у своїй правовій позиції суд вказав, що після того, як вкладник на підставі договору банківського вкладу передав гроші уповноваженій особі банку, власником грошей стає банк.
Тому в разі їх розкрадання шкода завдається банку, а не вкладнику. Тому вкладник повинен вимагати від банку не відшкодування шкоди, а виконання зобов’язань за договором вкладу – повернення депозиту і відсотків по ньому.
Останнім часом випадки незаконного заволодіння недобросовісними працівниками банків коштами клієнтів почастішали.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас