Угода в Досі буде "м'якою" і не змінить нафтовий ринок, - Goldman — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угода в Досі буде "м'якою" і не змінить нафтовий ринок, - Goldman

Енергетика
715
Угода про замороження видобутку нафти між країнами-членами ОПЕК і Росією жодним чином не змінить фундаментальних факторів на ринку нафти, сказав головний аналітик Goldman Sachs по сировинних ринках Джефф Каррі в інтерв’ю Bloomberg-TV.
На його думку, у картелю немає причин змінювати стратегію зараз, коли країни-конкуренти нарешті почали знижувати поставки. “Зараз це не відповідає нічиїм інтересам, особливо інтересам Саудівської Аравії по відношенню до Ірану”, – заявив експерт.
Нафта продовжить торгуватися без тренда, поки не почнуть знижуватися запаси, вважає Дж.Каррі. Ринок знаходиться в “переломній стадії”, так як низькі ціни скорочують пропозицію, але баланс ще не відновився, додав він.
Тим часом стратег Bloomberg Джуліан Лі відзначає, що зростання цін на нафту приблизно на третину з середини лютого після перших заяв про підготовку квітневої зустрічі в Досі говорить про те, що ринки чекають від членів ОПЕК та інших країн домовленостей про замороження видобутку на січневому рівні. Однак це ралі, можливо, зайшло занадто далеко, якщо взяти до уваги березневі заяви Саудівської Аравії про те, що заморозка видобутку залежить від того, чи приєднаються до неї Іран і всі великі виробники. Хоча іранський представник приїде на переговори в Доху, Тегеран майже напевно відмовиться обмежувати видобуток.
Іранська влада заявляє, що не допустить обмежень експорту і хочуть збільшити його після скасування санкцій. Країна має намір пожвавити економіку за рахунок нафтових доходів, наростивши видобуток до 4 млн барелів на добу до березня 2017 року в порівнянні з 3,2 млн б / д в березні цього року.
Максимум, чого можна чекати від зустрічі, – це заморозки видобутку, що не зменшить пропозицію нафти в світі і дозволить ряду найбільших нафтовидобувних країн зберегти виробництво на рекордному рівні. Це навряд чи дасть додаткову підтримку цінам, враховуючи масштаб вже сталося в цьому році ралі.
Якщо Саудівська Аравія дійсно не погодиться з планованим відновленням іранської видобутку, тоді угоди про заморожування мають високі шанси розвалитися або на самій зустрічі, або незабаром після неї, вважає Дж.Лі.
Одинадцять з тринадцяти членів ОПЕК підтвердили участь в переговорах в Досі щодо заморожування видобутку на січневих рівнях. При цьому дані організації свідчать, що вони вже дотримуються цього ліміту.
У березні загальний обсяг видобутку картелю, за винятком Лівії і Ірану, був на 487 тис. барелів менше січневого показника в основному через перебої у виробництві нафти в Іраку і Нігерії. Тому, навіть якщо 17 квітня в Досі буде прийнято рішення заморозити видобуток, технічно ОПЕК може збільшити поставки на глобальний ринок.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас