Потрібно не тільки змінювати кадровий склад центробанку, а й змінити філософію, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потрібно не тільки змінювати кадровий склад центробанку, а й змінити філософію, - експерт

Казна та Політика
905
Національний банк України (НБУ) має переорієнтувати свою діяльність на зростання економіки країни і створення робочих місць, що є показником ефективності його функціонування, вважає екс-заступник глави НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.
“Головну функцію центробанку потрібно бачити не в якусь міфічну курсової стабільності і т.п., а в зростанні економіки і кількістю робочих місць. Тобто зростання ВВП за умови фінансової стабільності – це основний показник діяльності НБУ. Потрібно не тільки змінювати кадровий склад центробанку, але і змінювати філософію “, – сказав Олександр Савченко.
При цьому він зазначив, що така філософія властива центробанку США, цільова функція якого – зростання числа робочих місць за умови фінансової стабільності. “По суті, центоробанк Європи також працює на економічне зростання Єврозони, використовуючи як інструмент кількісне пом’якшення, майже нульові ставки, під які бізнес на Заході отримує кредити”, – додав Савченко.
“У сучасних умовах саме центробанк визначає темпи економічного зростання і фінансову стабільність в країні, відповідає за інфляцію. Кредити – це “паливо“для економіки, запорука економічного зростання. Тому основна відповідальність за падіння ВВП в 2015 році лежить на політиці НБУ”, – заявив О.Савченко, зазначивши, що в 2015 році кредитування звалилося на 20%.
За його оцінкою, заснованою на “докризових” розрахунках, щоб отримати 1% зростання ВВП, зростання кредитування повинен становити 7-8%.
Як вважає О.Савченко, НБУ замість фундаментальних функції сконцентрувався на ручному управлінні і введення обмежень. На його думку, одним із наслідків цього стала поява двох валютних курсів – легального і тіньового.
“Сформувався тіньовий ринок, як готівковий, так і безготівковий. Причому якщо три роки тому він становив 1-2%, то в даний час 30-35% операцій валютного ринку проходять в тіні – або за межами України, або за легальним полем країни” , – підкреслив О.Савченко, зазначивши, що тіньовий ринок тисне і на рішення НБУ.
Крім того, на думку О.Савченко, НБУ застосовує “формальний” підхід до вибору банків для ліквідації.
“Дійсно, вперше Нацбанк закрив більшість банків, що займаються переведенням у готівку, що не мають нічого спільного з банківською діяльністю. Однак третину з ліквідованих банків було закрито через формальні причини, це були життєздатні банки, які можна було б врятувати. В результаті завдано збитків державному бюджету на суму близько 100 млрд грн, які пішли на виплати вкладникам. Це, в свою чергу, зумовило і інфляцію, і девальвацію “, – відзначив О.Савченко.
На його думку, до таких банків відноситься банк “Хрещатик”.
Як вважає О.Савченко, державі необхідно було переоформити банк на себе і внести 0,5 млрд грн для підтримки його ліквідності.
“У масштабах країни банк не великий, але для Києва він був системним. Банк можна було врятувати за 0,5 млрд грн, і через рік продати за 1 млрд грн”, – вважає експерт.
Крім того, О.Савченко вважає за необхідне замінити механізм ліквідаторів і кураторів в ліквідаційних банках.
“Тільки кредитори мають право формувати команду, яка боротиметься за їх активи. Представники бізнесу і вкладників-фізосіб повинні вирішити, хто буде займатися активами банків банкрутів”, – сказав О.Савченко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас