Кабмін спростив процедуру отримання спецдозволів на користування надрами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін спростив процедуру отримання спецдозволів на користування надрами

Казна та Політика
162
Кабінет міністрів України спростив процедуру отримання спеціальних дозволів на користування надрами.
Зміни до порядку надання спецдозволів і порядок проведення аукціонів закріплені постановою №277 від 6 квітня 2016 року, текст якого оприлюднено на урядовому порталі у вівторок.
За даними Кабміну, зокрема, в документах виключені норми, які можуть встановити непрозорі або нерівні правила для суб’єктів господарювання, створені сприятливі умови для впровадження кращих світових практик в частині забезпечення прозорості процесу проведення аукціонів для залучення приватних інвестицій у видобуток вуглеводнів.
Постановою спрощується регулювання погоджень для отримання спецдозволів, передбачається висвітлення процедур проходження документів і прийняття рішення про отримання ліцензій, скорочуються підстави їх отримання без проведення аукціону, що дозволить залучити до державного бюджету додаткові кошти.
Раніше в Держгеонадр, яка розробила зміни в основоположні постанови №№594 і 615 від 30 травня 2011 року, відзначали важливість встановлення чітких термінів для надання погодження органами місцевого самоврядування.
Згідно із затвердженими Кабміном змінами, органи місцевого самоврядування повинні в 90-денний термін дати позитивну або негативну відповідь на пропозиції про включення ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон. Міністерство екології та природних ресурсів має надати свій вердикт протягом 30 днів. У разі ненадання відповідей в зазначені терміни вважається, що пропозиції ними узгоджені.
До введення цих змін чинним законодавством були дані Держгеонадр всього 60 днів для отримання погодження з боку облради та винесення рішення службою. Такі стислі терміни часто вимагали від облрад позачергового скликання зборів, що суперечило регламенту роботи рад.
Завдяки внесеним змінам істотно скорочено кількість випадків надання спецдозволів без аукціону. Зокрема, якщо раніше без аукціону ліцензію могли отримати підприємства з 25% -ної державною часткою, то тепер це правило обмежене 100% -ми держпідприємствами.
Кабмін також виключив можливість надання без аукціону спецдозволів на видобуток бурштиноносних порід на ділянках, які не мають промислового значення і не перевищують один гектар.
Крім того, термін анонсування Держгеонадр проведенні аукціону збільшений з 30 до 90 днів до дня його проведення. Відповідно термін подачі заявок на участь в аукціоні збільшений з 15 до 75 днів.
При цьому термін прийняття Держгеонадр рішення про продовження дії дозволу після надходження всіх необхідних документів зменшений з 60 до 45 днів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас