Депутати готують законопроект, що спрощує операції IT-компаній з іноземцями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати готують законопроект, що спрощує операції IT-компаній з іноземцями

Казна та Політика
681
Група депутатів і експертів розробляє законопроект, який скасовує необхідність складати паперовий договір при наданні послуг на експорт.
За словами депутата Вікторії Пташник, однієї з учасників групи, якщо цей законопроект приймуть, бізнесу простіше буде вести діяльність в Україні, не потрібно буде структуруватися за кордоном.
Зараз українські суб’єкти господарювання, надаючи послуги нерезидентам, повинні складати зовнішньоекономічні контракти в письмовій формі, і до них є досить жорсткі вимоги.
Ці договори надсилатимуться, потім надаються банку, перепідписуються, якщо банку щось не сподобалося, і тільки тоді проводиться розрахунок.
“У більшості розвинених країн для підтвердження факту укладення та виконання угоди досить інвойсу, виданого постачальником, в Україні ж знадобиться письмовий договір з перекладом на українську мову, інвойс і акт виконаних робіт, підписаний обома сторонами”, – відзначає віце-президент асоціації “ІТ України “Дмитро Овчаренко.
Така процедура означає витрати часу і грошей для компанії-експортера. Компанії пускаються на всілякі хитрощі, щоб прискорити процес.
Законопроект скасовує і валютний контроль з боку банків за наданням послуг на експорт.
У випадку з розробкою програм на замовлення цей контроль був і так малореальний, як відзначають в асоціації. Як зазначається, сам факт експорту послуг з розробки або дизайну можна було встановити, тільки перевіряючи весь вихідний інтернет-трафік.
Згідно із законопроектом, компанія-експортер може укласти договір на надання послуги (наприклад, на розробку софта) за фактом електронного листування, шляхом прийняття публічної оферти, в електронній формі, за фактом виставлення і оплати інвойсу.
“Зараз інвойс по бухгалтерському обліку не є первинним документом, але після прийняття проекту він таким стане, це полегшить як сам облік, так і спілкування з податковою”, – пише видання.
Також, банкам заборонять вимагати переклад договору на українську мову, досить буде надавати документи банкам англійською мовою.
У банків буде можливість ідентифікувати експортні операції, але валютний контроль за операціями з експорту послуг ліквідується. Для підтвердження того, що це експорт послуги, банк може вимагати інвойс.
Законопроект зараз знаходиться на стадії розробки, але вже найближчим часом його внесуть до парламенту.
“Він вносить зміни до кількох законів, в тому числі до Закону про зовнішньоекономічну діяльність від 1991 року, який писався тоді, коли українського IT, власне кажучи, майже не існувало”, – пише видання.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас