Стимулюючі тарифи для обленерго готові впроваджувати з 1 липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стимулюючі тарифи для обленерго готові впроваджувати з 1 липня

Енергетика
931
З 1 липня обленерго можуть перейти на стимулююче тарифоутворення. Про це повідомляє прес-служба Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).
У зв’язку з чим комісія запрошує енергопостачальні компанії, які планують перехід на стимулююче тарифоутворення з 1 липня 2016 року, надати матеріали для розрахунку тарифів на передачу та постачання електроенергії із застосуванням стимулююче регулювання.
Раніше передбачалося, що з 1 січня 2016 року стимулюючі тарифи повинні були отримати “Дніпрообленерго”, “Київобленерго”, “Львівобленерго”, “Вінницяобленерго”, “Прикарпаттяобленерго” і “Кіровоградобленерго”.
Як уточнюють в комісії, завдяки постанові НКРЕКУ від 25.02.2016 № 235 стимулююче тарифоутворення для обленерго можна впроваджувати з першого числа будь-якого кварталу.
Таким чином, нова постанова змінює Процедуру встановлення тарифів для ліцензіатів поставки електроенергії за регульованим тарифом та / або передачі електроенергії місцевими (локальними) електричними мережами в разі застосування стимулюючого регулювання, затвердженої постановою НКРЕКУ від 26.07.2013 №1030.
Міністерство юстиції зареєструвало нову постанову НКРЕКУ від 25.02.2016 № 235 “Про затвердження змін до Процедурі встановлення тарифів для ліцензіатів з постачання електричної енергії за регульованим тарифом та/або передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами в разі застосування стимулюючого регулювання” зареєстрована в Міністерстві юстиції України 01.04.2016 за № 493/28623.
Після публікації 5 квітня 2016 року в Офіційному віснику України (№ 25, ст. 1011) постанова набрала чинності.
Нагадаємо, раніше глава комісії Дмитро Вовк повідомляв, що обленерго могли перейти на стимулююче тарифоутворення з 1 квітня. Однак Мін’юст не заюстував відповідну постанову НКРЕКУ.
RAB-тарифоутворення / регулювання (стимулююче тарифоутворення), Regulatory Asset Base – регульована база інвестованого капіталу, що передбачає зростання доходу в залежності від розмірів інвестування.
Вовк пропонував переоцінити активи обленерго при запуску реформи тарифоутворення.
“Потрібно визначити вартість використовуваних активів. Більш того, багато країн проводять переоцінку щорічно”, – уточнював глава НКРЕКУ.
Крім того, він говорив, що ставки прибутковості для компаній повинні відображати вартість капіталу, і бути рівними як для старої так і для нової бази і бажано регулярно оновлюватися. Пропонована ставка прибутковості для активів – 14,79%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас