Коболєв: Росія може відмовитися від транзиту газу через Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коболєв: Росія може відмовитися від транзиту газу через Україну

Енергетика
5718
Глава “Нафтогазу” Андрій Коболєв вважає реальною можливу відмову Росії від транзиту газу по території України, якщо вдасться побудувати газопровід “Північний потік-2”.
“Якщо росіяни напружаться, будівництво другої черги “Північного потоку” можна закінчити до 2019 року. Тоді проблем у нас стане набагато більше. Крім втрати транзиту, нам стане набагато складніше купувати в Європі газ. У Східній Європі буде дефіцит газу. Якщо весь газ піде через “Північний потік”, транзитної потужності європейських ГТС не вистачить, щоб прокачати необхідний потік газу в Східну і Південну Європу. Цілком можливо, що основна мета “Газпрому” – якраз домогтися створення “вузького горлечка” на цьому ринку, щоб потім продавати газ нам і нашим сусідам дорого”, – сказав Коболєв.
Він також зазначив, що українська сторона хоче провести тристоронню зустріч по газу, щоб обговорити “в першу чергу транзит”.
“Нам необхідно добитися приведення контракту з “Газпромом” про транзит через територію України у відповідність до вимог закону “Про ринок газу” і прийнятих на його основі підзаконних актів. Це і питання нашої енергобезпеки, і інтеграція з Європою, і забезпечення справедливого доходу для України”, – сказав Коболєв.
Крім того, він заявив, що Україна буде готова купити російський газ у “Газпрому”, якщо він запропонує ціну нижче, ніж в Європі. “Ми вже зараз цілком можемо обходитися без російського газу цілий рік. Все впирається в питання ціни. Зараз по реверсу газ дешевше, і ми купуємо за цією схемою. Буде “Газпром” пропонувати дешевше – купимо у нього. Це вже давно питання не політики, а економічної доцільності “, – заявив Коболєв.
Нагадаємо, проект “Північний потік-2” передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Протяжність: приблизно 1200 км.
“Газпрому” буде належати 50% в проекті, європейським компаніям, OMV, BASF, Engie, Shell, Uniper (виділена з E.On) – по 10%.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас