В Україні можуть скасувати валютний контроль операцій з експорту послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні можуть скасувати валютний контроль операцій з експорту послуг

Казна та Політика
2592
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спільно з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) розробили законопроект, який, зокрема, передбачає скасування валютного контролю операцій з експорту послуг.
Відповідний законопроект «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів (щодо усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг) розроблений Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми” Лідерство в економічному управлінні “спільно з Мінекономрозвитку за участю Асоціації” Інформаційні технології України “ , фріланс-біржі Upwork, Центру економічної стратегії і EasyBusiness.
«Основний закон, в який були внесені зміни – це закон про порядок розрахунків в іноземній валюті, це те, що відноситься до валютного контролю. Так, згідно з розробленим законопроектом, валютний контроль щодо експорту послуг взагалі скасовується … Ми таким чином розмежовуємо надходження валюти від експорту товарів і експорту послуг. Якщо це експорт послуг, то, відповідно, валютний контроль не здійснюється, для цього банк зможе попросити у експортера підтвердження рахунку, який може бути поданий в електронному вигляді », – повідомив в ході прес-конференції експерт з правових питань Програми USAID” Лідерство в економічному управлінні містом “Андрій Саварець.
Згідно розданому в ході заходу прес-релізу, експорт послуг підлягає валютному контролю відповідно до чинного законодавства. Для зняття експортної операції (експорт послуг) з контролю банк змушений вимагати від експортера послуг надання зовнішньоекономічного договору, надання акту виконаних робіт, переклад документів на українську мову і скріплення документа підписами і печатками.
Одна з пропозицій USAID для спрощення контролю адміністрування процесів валютного контролю в Україні при експорті послуг-заміна при експорті послуг зовнішньоекономічного договору та акту виконаних робіт іншим документом – рахунком (інвойсом) в електронному форматі.
Крім того, за словами народного депутата, співавтора вищезгаданого законопроекту Владислава Голуба, в документі передбачається заборонити банкам вимагати від клієнтів перекладу документів на українську мову, в разі якщо вони оформлені англійською мовою, оскільки для малих і середніх підприємств це пов’язано зі значними додатковими витратами.
«Ми хочемо заборонити банкам вимагати переклад договору на українську мову», – сказав він.
За словами присутнього на заході народного депутата і співавтора даного законопроекту Вікторії Пташник, даний документ вже практично доопрацьований, отримав підтримку ряду депутатів і найближчим часом буде зареєстрований у Верховній Раді.
«Дана ініціатива є одним з дерегуляційних кроків, коли бізнесу буде простіше вести свою діяльність в Україні … Законопроект майже доопрацьовано, триває робота над останніми штрихами і найближчим часом він буде зареєстрований». – сказала вона.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас