МВФ підтримав політику негативних ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ підтримав політику негативних ставок

Світ
622
Міжнародний валютний фонд (МВФ) підтримує політику ряду центробанків світу щодо введення від’ємних процентних ставок, враховуючи суттєві ризики у світовій економіці в плані перспектив зростання і інфляції, говориться в блозі МВФ.
У заяві наголошується, що, незважаючи на обмежений досвід застосування такої політики, можна зробити попередній висновок, що в цілому такі заходи можуть надати додаткову підтримку ринку і будуть сприяти пом’якшенню фінансових умов, прискоривши зростання споживання і стабілізацію цін.
Крім того, судячи з загальної ситуації, банки зможуть отримати користь від політики негативних ставок завдяки зростанню якості кредитів і збільшення обсягу кредитування, говориться в повідомленні МВФ.
Автори доповіді підкреслили, що негативні ставки і політика кількісного пом’якшення (quantitative easing, QE) успішно доповнюють один одного.
Разом з тим МВФ вказав, що якщо політика негативних ставок застосовуватиметься занадто довго, це може завдати шкоди діяльності страхових компаній і пенсійних структур, а також може призвести до зростання спекулятивних операцій банків.
У висновку автори доповіді відзначили, що негативні ставки можуть допомогти в боротьбі з низькими темпами зростання економіки і споживчих цін. Разом з тим кредитно-грошова політика має свої обмеження, і країнам необхідно здійснювати структурні реформи, дотримуватися сприяє зростанню податкової політики і підвищувати стійкість фінансового сектора.
В даний час негативні ставки ввели шість центробанків світу: Європейський центральний банк (ЄЦБ), Банк Японії, Швейцарський національний банк, а також центробанки Данії, Швеції та Угорщини.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас